Briefing: Ugen i mediebranchen

Ekstra Bladet og Poul Madsen har fyldt meget i nyhedsstrømmen i denne uge, men der har også været liv andre steder i branchen. Der har blandt andet været regnskaber, et par spændende forlagshistorier og nyt om både tv- og lydproduktion.
Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix

Vi har rundet etårsdagen for den første nedlukning af Danmark som følge af den coronapandemi, der har givet de danske medier fast arbejde. Netop etårsdagen har også fyldt meget i mediebilledet i den seneste uge, men her hos MediaWatch har vi haft fokus på meget andet. Smæk benene op, og få overblikket lige her.

Vi lægger ud på Rådhuspladsen. Det er i hvert fald svært at komme uden om onsdagens begivenheder på Ekstra Bladet, hvor Poul Madsen, ansv. chefredaktør gennem omtrent 11 år, sagde farvel og tak. Nu vil han bruge tid på sin familie, var et af budskaberne i afskedsinterviewet med MediaWatch. Og så vil han skrive klummer. Og arbejde med et tv-koncept. Og måske en bog. Og holde foredrag. Man må håbe, han ikke har lovet familien for meget.

Poul Madsens sidste beslutning som ansv. chefredaktør blev at droppe de udskældte massageannoncer, som han ellers har forsvaret flittigt i de seneste år. Den beslutning bakker Pernille Holbøll op om. Hun er nu konstitueret ansv. chefredaktør, men hun er ikke meget for at snakke om, hvorvidt hun vil byde sig til i forhold til en fast stilling. Hun gentog samtidig tidligere meldinger om, at jagten på klik ikke bliver hendes hovedfokus, men derimod at gøre Ekstra Bladet relevant for en større skare af mennesker.

Massageannoncerne var også et tema, da MediaWatch tog fat i øvrige mediechefer i Danmark for at få deres holdning til Poul Madsens afsked.

Vi må hellere lige få med, at Poul Madsen faktisk ikke var den eneste, der onsdag meldte sit stop hos Ekstra Bladet. Claus Rothoff Brix har ønsket at stoppe som kommerciel direktør. Han overlader posten til Signe Skarequist, og hendes opgave bliver bl.a. at give Ekstra Bladets digitale abonnementssalg et los bagi.

Ikke mere Ekstra Bladet for den 25-øre.

Regnskaber og forlag

Vi springer videre til en anden avis med en del år på bagen. Børsen har offentliggjort sit regnskab, som viste et resultat på laveste niveau siden 2011. Adm. direktør og ansv. chefredaktør Bjarne Corydon så positive takter i abonnementssalget i 2020, som omvendt bød på modvind på annoncemarkedet.

Børsens søsterselskab Dagens Medicin har også præsenteret sit regnskab for 2020. Her oplevede man noget så usædvanligt som vækst i omsætningen på printannoncer, og det var medvirkende til et øget overskud.

Fremgang har der også været hos forlaget Gutkind, som efter et hæsblæsende debutår støbt på især dansk skønlitteratur lægger an til at fortsætte vokseværket i 2021. "Det ligger som det næste naturlige skridt for os at satse på nonfiktion," sagde direktør og forlægger Jacob Søndergaard.

Vi bliver i forlagsbranchen for en stund. Organisationen Danske Forlag har bedt ministre om at genoverveje en ny skatteregel, der betyder, at bogbloggere skal betale skat af anmeldereksemplarer af bøger. Det vil gå ud over især den smalle litteratur, lyder bekymringen, som deles af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Tv og podcast

Vi hopper videre til tv-branchen. I sidste uge meddelte Nordic Entertainment Group (Nent), at det bliver dyrere at være abonnent på selskabets streamingtjeneste Viaplay. Det får imidlertid ikke priserne til at stige hos tv-distributørerne Stofa og Boxer. Hos Waoo vil ét produkt stige i pris. Heller ikke hos markedslederen Yousee sker der prisstigninger.

Årsagen til prisstigninger hos Viaplay er de stigende priser på rettigheder til at transmittere sport. En af dem, der er med til at producere det, du får hjem på skærmen fra de store sportsbegivenheder ude i verden, er Henrik Saabye. Han har skabt en millionforretning på at være selvstændig international producer, og ham kan du læse om lige her.

Podcastmediet er på vej frem og har været det i efterhånden nogle år, men ifølge Center for Podcasting er ikke alt fulgt med tiden. Formand Søren Brunsgaard mener således, at producenter af podcast mangler en fælles organisation, der kan tale deres sag, når det gælder forvaltning af rettigheder, og han håber på politisk velvilje.

Apropos podcast. MediaWatch har også i denne uge udgivet et afsnit af mediepodcasten Indslag. Afsnittet handler om mediernes kamp mod de store techplatforme. Christiane Vejlø er vært, og hun har besøg af medieanalytiker Thomas Baekdal og Jean Francois Groff, der sammen med Tim Berners Lee var med bag udviklingen af internettet.

Ugens tal

800 - så mange millioner betalte 39 medieselskaber, som MediaWatch kiggede nærmere på, i selskabsskat i 2019. Den største bidragyder blandt de oplistede selskaber er DKT Holdings, som bl.a. favner TDC, selskabet bag landets største tv-distributør, Yousee.

3 - så mange millioner unikke brugere har design- og arkitekturmediet Dezeen, som JP/Politikens Hus i ugens løb offentliggjorde købet af.

Nyt på navnefronten

Ja, vi må hellere lige få Poul Madsen med her også. Efter 11 år som ansv. chefredaktør på Ekstra Bladet trækker han sig tilbage. Chefredaktør Pernille Holbøll konstitueres på posten som ansv. chefredaktør.

Claus Rothoff Brix stopper som kommerciel direktør på Ekstra Bladet og overlader posten til Signe Skarequist.

TV 2 har hyret Mads Bøgn Johansen som ny redaktionschef med ansvar for udvikling af nye formater og events. Han kommer fra en stilling som redaktør for udvikling og events i DR Nyheder.

Nordisk Film har indgået en såkaldt first look-aftale med Keld Reinicke, som i sidste uge trådte ud af ejerkredsen i Drive Studios, som Nordisk Film øgede sin ejerandel i.

Jens Peter Jensen genopstiller ikke til formandsposten i brancheorganisationen Kreativitet & Kommunikation. Bestyrelsen har indstillet nuværende næstformand Kim Boisen til posten.

Efter en årrække som international redaktør stopper danske Louise Roug som international redaktør hos det amerikanske medie Huffpost. Det sker i forbindelse med en sparerunde.

Jyllands-Posten har peget på Karina Oddershede Dahlgaard som mediets nye digitale redaktør. Hun har hidtil været debat- og kronikredaktør.

Sofie Voller bliver fra 3. maj redaktionschef hos Gyldendal i forlagets afdeling for skønlitteratur.

Thomas Mikkel Mortensen, journalist hos Berlingske, skifter til et job som pressechef for Lundbeck.

Det læste vi i andre medier

Otte tidligere studentermedhjælpere har oplevet grænseoverskridende adfærd fra en redaktør, og det har de klaget over til ledelsen. Men de er ikke tilfredse med håndteringen, og det er medarbejderforeningen heller ikke. Læs historien hos Journalisten.

Hos Politiken kom Mikkel Flyverbom, professor på CBS, med et interessant indspark til, hvordan fremtiden kommer til at se ud inde på det der internet. Det kunne være noget med at betale for søgemaskiner, som så ikke sporer dig, hvor end du færdes på World Wide Web.

Med ønsket om en god weekend,

MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også