Briefing: Ugen i mediebranchen

Nye medier og apps, bornholmsk spareplan, pres på encyklopædi og et million-forlig er nogle af tegnestifterne, vi sætter på Mediedanmarkskortet i denne uges briefing.
Chefredaktør Kristoffer Gravgaard tiltrådte 1. september på Bornholms Tidende, der nu reducerer mandskabet på redaktionen i sparerunde. | Foto: BORNHOLMS TIDENDE
Chefredaktør Kristoffer Gravgaard tiltrådte 1. september på Bornholms Tidende, der nu reducerer mandskabet på redaktionen i sparerunde. | Foto: BORNHOLMS TIDENDE

Mens blæst og utrættelige regnskyer har afløst coronaangst og -nedlukning som undskyldning for at blive hjemme i hulen med tæppe og the, har landets mediefolk søsat nye projekter og holdt skruen durk i vandet. Kom med på lynoverfart i den danske mediesø.

Vi begynder med et smut til Solskinsøen, hvor Bornholms Tidende skal skære 4,5 mio. kr. af omkostningerne.

Syv stillinger bliver nedlagt, mens fire nye bliver oprettet. Produktionen af den trykte avis og foto får en lavere plads i hierarkiet, så der kan blive fokuseret mere på dækningen på Bornholms Tidendes nyhedssite, lød det fra chefredaktør, Kristoffer Gravgaard.

Ebbe i kassen

Fra bornholmsk cyberspace skal vi til Den Store Danske Encyklopædis digitale eksistens, Lex.dk, som går en brat afslutning i møde, hvis ikke der fra politisk kant bliver afsat en fast økonomisk bevilling til at holde opslagsværket i gang fra 2022. Allerede i september sker der afskedigelser, forklarede formand til MediaWatch mandag.

Og sidste sparehistorie kommer fra Aller-koncernen, fordi udsigten til endnu et år med utilfredsstillende resultat og underskud får Aller-bureauet OTW til at snitte linjen skarpere til, lukke kontoret i Aarhus og sætte mål om positivt resultat i 2022 med ny direktør i spidsen.

Næste nedslag på overflyvningen handler minsandten også om penge.

Onsdag blev der nemlig sat punktum i en næsten 16 år lang tvist mellem TV 2 og Discovery Networks Danmark om årsrabataftaler på flow-tv. Parterne har indgået forlig, der tildeler Discovery 127,5 mio. kr. - noget lavere end netværkets oprindelige krav på 650 mio. kr. Forliget gælder alene kravet fra Discovery - ikke Nent, der også har anlagt sag i samme spørgsmål.

Vi parkerer lige bussen i krydset mellem Nent, streaming og distribution.

Nent har sikret sig sin første aftale om distribution på det amerikanske marked, som vil gøre Viaplay til en tilkøbsmulighed i millioner af amerikanske stuer. Broadcasteren har givet hånd med telekomkæmpen Comcast, og er på udkig efter flere op til udrulningen i USA til december.

Mandag meddelte distributøren Stofa mandag, at tv-priserne bliver holdt i ro for andet år i træk - og for første gang vil det også gælde søsterselskabet Boxer. Det skal styrke grebet i kunderne. Antenneforeninger er dog kritiske over for Stofa-modellen. Læs MediaWatchs interview med adm. direktør i moderselskabet Norlys, her.

Opkøb og lanceringer

Tilbage i Danmark - sådan da - plantede Politikens Forlag fredag flag i Norge med købet af 70 pct. af forlagsgruppen Kagge Forlag. Opkøbet skal give ny base for vækst og forretningsmæssig tyngde i et skandinavisk bogmarked, hvor konkurrenterne også har bredt sig

Samme dag lagde Århus Universitetsforlags nye mediesatsning Vid & Sans fredag fra land til en abonnementspris på niveau med streamingtjenester. Mediet vil nå en håndfuld tusinde abonnenter i 2023 med forskningsbaseret journalistik. Forstå chefredaktør Søren Schultz Jørgensens ambitioner, her.

R8dio tager med ny app og flere programmer første skridt fra fiktiv radiostation i den satiriske podcast "Undskyld vi roder" til en egentlig taleradio. "Den langsigtede strategi er jo, at parodien bliver til virkelighed," siger formand og tidligere 24syv-chef, Mikael Bertelsen, som går linedans mellem at drive gæk og drive forretning i interviewet med MediaWatch.

Anders Breinholt, Torben Steno og Jacob Riising er på R8dios liste over værter til en række af de programmer, som bestyrelsesformand Mikael Bertelsen gerne ser tegne profilen på taleradioen in spe.

Bogtjenesten Tales.dk har udbygget sin fordelsklub og sat strøm til en ny streamingtjeneste med lyd- og e-bøger, der vil konkurrere på både pris og rabataftaler. Det mere sammensatte tilbud skal agere spydspids i en international ekspansion, og det skal tre nye investorer være behjælpelige med.

Ugens tal

26 pct. af de +71-årige i Danmark streamede mindst ugentligt i 2020 ifølge i Kulturministeriets delrapport "Tv og streaming 2021", som i øvrigt indeholdte en masse andre tal.

Nyt på navnefronten

Studieværten fra TV 2 News Anna Ingrisch bliver ny vært på DR-podcasten "Genstart".

Mads Kromann Andersen bliver fra 15. november programchef for ungdomsfiktion hos Monday Media.

Debattør, jurist og tidligere Radio24Syv-vært Nima Zamani skal stå i front for et nyt debatprogram på Radio Loud.

Katrine Jo Andersen tager springet fra Pilestrædet til Teglholmen i København, når hun fra november sætter sig i stolen som ny redaktionschef på tv2.dk.

Onsdag har Gyldendals bestyrelse ansat Peter Normann som ny finansdirektør i Gyldendal.

Magnus Ljung Zethelius får fremover ansvaret for de nordiske bureauforretninger i Story House Egmont som Director of Agencies.

Kristian Porsgaard Rosasco indtog 1. oktober rollen som ny programredaktør for Discovery Danmark.

Telia Danmark skifter direktør og posten besættes midlertidigt af den eksterne konsulent Petr Cermak.

Det læste vi i andre medier

Stemningen i Hollywood har været bedre, skriver DR, der her kridter den storkonflikt op, der lurer blandt filmfolk i branchen, og som en afstemning blandt medlemmerne i fagforeningen The International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) den kommende weekend kan sætte i gang.

Bedre var stemningen, da kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) var på besøg til branchedagen Fiktion 2021 i Filminstituttet - hør hvad hun havde at sige til filmbranchen her.

Med ønsket om en god weekend,

MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også