Briefing: Ugen i mediebranchen

En millionsatsning på B.T., nye navne i ledelsen på Ekstra Bladet og Radio Loud, nyt om TV 2's Grønlandssag og politisk optakt til de længe ventede medieforhandlinger har været med til at male billedet af det danske medielandskab denne uge. Få dit sammendrag her.
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Sommeren er på papiret slut. Øv bøv. Men på bedste New Yorker-vis har vi indian summer med høj sol og plus 20 grader. Mediebranchens motor har ligeledes været brandvarm ugen igennem. Sørg for, du ikke har misset noget med denne overflyvning, inden du påfører solbrillen og slubrer sommerlig spritz uden dårlig samvittighed.

Vi begynder med en tabloid nyhed, som MediaWatch tidligere på måneden kradsede i overfladen. Efter flere måneders hemmelighedskræmmeri åbnede B.T. officielt fire nye redaktioner i Aarhus, Aalborg, Odense og København, der skal være isbryder for vækst og brugerbetaling. I alt 32 journalister og redaktører er hyret til satsningen, der målretter mediet mere geografisk både digitalt og på print.

Vi fik en god lang snak med chefredaktør Michael Dyrby om den storstilede satsning, der har kostet et "stort" to-cifret millionbeløb, og her slog han ned på, at de nye storbyprodukter samt abonnementstilbud er en vej til at få mere brugerdata ud af avisens læsere, som er essentiel for avisens annoncefinansierede model.

Nye boller på ledelsessuppen

Vi springer fra Pilestræde til Rådhuspladsen, hvor Ekstra Bladets ansv. chefredaktør, Henrik Qvortrup, onsdag fik Genstart-vært og staccato-talens mester Knud Brix i hus som journalistisk chefredaktør. Ansættelsen skal forædle Ekstra Bladets dna som tabloidmedie - og udvikle podcastområdet lød det fra Henrik Qvortrup. Læs hans overvejelser her.

Den populære podcastværts afgang fik journalist-twitter til at flyde over med fodboldmetaforer, og selveste DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, reagerede på, hvad hun kaldte et "vemodigt Brixit".

Manden i medieskysovsen ser rum for at styrke podcastområdet og dækningen af de "mindre synlige" magtbastioner. Manglende ledelseserfaring løber han ikke fra, men det er først og fremmest journalistikken, det handler om, sagde Knud Brix, da vi talte med ham.

Vi tager et smut tilbage til Berlingske Medias matrikel, hvor Radio Loud onsdag fik ny programdirektør og chefredaktør i skikkelse af Simon Andersen, der kommer fra posten som nyhedschef på Berlingske. Det blev samtidig et farvel til Dab-kanalens ombruste programdirektør Ann Lykke Davidsen.

"Man har udviklet talenter, men på ingen måde fået den gennemslagskraft, som man kan forvente fra en medievirksomhed, der har så fint et budget," lød det fra Louds bestyrelsesformand og koncerndirektør i Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, om beslutningen om at skifte ny programdirektør ind hos Loud. Forstå baggrunden her.

Rutsjebanetur hos TV 2

Vi stryger til Grønland - eller rettere den såkaldte Grønlandssag på TV 2. I en redegørelse til kulturministeren afviste TV 2's bestyrelsesformand, at fejlene i forløbet var begået med overlæg. Tjek vores gennemgang af redegørelsen, her.

Samme dag kom seernes redaktør på TV 2 så med sin undersøgelse af sagen, som bl.a. slog fast, at daværende redaktionschef Ulla Østergaard havde "et afgørende ansvar" for, at den urigtige historie røg ud, men at den pågældende journalist bag artiklen også bar et ansvar. Du kan blive sat ind i konklusionerne her.

I den helt anden ende af stemningsskalaen havde vi mandag TV 2's adm. direktør i røret om de gevaldigt opjusterede forventninger til selskabets årsresultat, som blev præsenteret i sidste uges halvårsregnskab. De høje forventninger er baseret på stærk performance i reklameomsætningen, men TV 2-chefen har blikket "stift" rettet mod de strukturelle udfordringer: tabte tv-kunder og benhård konkurrence på streaming. Klik her, for at læse hvorfor.

Mediepolitisk update

De udfordringer er TV 2-koncernen ikke alene om, og de var tema for årets Copydan Verdenstv-konference på Christiansborg.

For mens streamingtjenesternes indtog har givet en midlertidig "guldalder" for dansk produceret tv-indhold, vil seernes fortsatte vandring fra flow til streaming suge penge ud af det økonomiske kredsløb, og dermed true produktionen af dansk indhold på lang sigt, lød det fra rettighedsforvalteren Copydan Verdenstv.

Radikale Venstres medieordfører udtrykte ved konferencen bekymring for, om politikerne er godt nok klædt på til medieforhandlingerne, der bl.a. skal tackle streamingtjenester. Socialdemokratiet mener ikke, udfordringerne kan løses i ét medieforlig, men at det handler om at lægge skinnerne rigtigt ud.

De sløjfede DR-besparelser er ingen hindring for at indgå i en ny, bred medieaftale lød det fra flere borgerlige medieordførere, der bl.a. forventer streamingtjenester og støtte til lokalmedier på dagsordenen, når forhandlingerne skydes i gang. Læs deres overvejelser, her.

Der er imidlertid ikke afsat nye penge i finanslovsudspillet for 2022 til at videreføre DR-musikkanalerne P6 Beat og P8 Jazz. Bliver der ikke bevilget ekstra penge, står kanalerne fortsat til at blive sparet væk og lukke, sagde DR-direktør torsdag.

Ugens tal

30 pct. Så meget spår PWC, at den europæiske podcastannoncering vil vokse i år.

Nyt på navnefronten

Vi har allerede berørt en flig af ugens hyringer og fyringer. Her kommer resten.

Andreas Arp bliver ny redaktør på Altinget Fødevarer. Han overtager posten fra Sine Riis Lund, der fortsætter som redaktør for Altinget Embedsværk.

Nichemediet Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar får ny redaktionel leder, når Claus Strue Frederiksen 1. september tiltræder som redaktør.

Økonomisk Ugebrev har desuden ansat Lars Haber Petersen som ny adm. direktør.

Thomas Hervø tager over som ny annoncedirektør på Politiken, efter Thomas Røn Larsen stoppede i sommer til fordel for en direktørstilling på Jobindex.

Midt- og Vestsjællands Politi henter Thomas Kristensen som ny pressechef.

Peter Burhøi overtager rollen som nyhedschef på Berlingske fra Simon Andersen, der som nævnt er blevet indsat som programdirektør og chefredaktør på Radio Loud. Peter Burhøi kommer fra en stilling som nyhedsredaktør på avisen.

Michael Alsen, der i de seneste år har været Bruxelle-korrespondent for Berlingske, bliver journalistisk chef på dagbladet.

Rikke Juul Rokkedal Therkildsen er ny chef for kommunikation og CSR hos Telenor.

Søren Andersen har takket ja til stillingen som særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), og forlader dermed sin stilling som pressechef i Danske Spil.

Læst i andre medier

Mindre end 100 ud af 700 kvindelige journalister, der har arbejdet i Afghanisatns hovedstad Kabul, er blevet, ifølge en rapport fra Reporters Sans Frontières (RSF). The Guardian talte med en af dem, der har forladt landet.

I Berlingske satte en række branchefolk spørgsmålstegn ved DR's dramastrategi efter beslutningen om at pause den store historiske dramaserie om Leonora Christina Uhlfeldt - i samme avis gav Folketingets medieordførere deres syn på sagen.

Med ønsket om en god weekend,

MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også