MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Krusninger i det lokaljournalistiske hav, booming business for producenter og forhandlingsudspil og en masse omlægninger og navnenyt. Få et gennemløb af denne uges begivenheder i mediebranchen lige her.

Blandt de nye producenter, der er piplet frem med streamingselskaber på kundelisten, er Tall & Small med Christian Potalivo som en af de to stiftere. | Foto: Sofie Barfoed

Sommereuforien fortsætter ufortrødent med rød-hvid fest i gaderne over både landsholdet og studenternes kortvarige, smittende frihedsfornemmelser. Kom lidt væk fra larmen med denne uges overflyvning over Mediedanmark, inden du ser et klip med Andreas Christensens basker for 100. gang.

Bølgeskvulp hos lokal- og regionalmedier

Der blev i ugens løb rykket med et par brikker på markedet for lokale og regionale medier. Onsdag offentliggjorde Jysk Fynske Medier, TV 2 Fyn, TV 2 Nord og Det Nordjyske Mediehus et nyt samarbejde omkring nyhedsindhold og arrangementer på Fyn og i Nordjylland. Forstå, hvordan mediehusene vil pulje deres ressourcer, her.

Nordiske Medier, der er ejet af Det Nordjyske Mediehus, sagde tirsdag farvel til direktør og ansv. chefredaktør, Niels Carstensen, og vil finde ny journalistisk chef. Samtidig ændres opstillingen i mediehusets kommercielle afsnit, hvor marketingchef rykker op som ny kommerciel direktør. Du kan læse dig ind i omstruktureringen her.

Bornholms Tidende måtte også afskedige sin chefredaktør tilbage i marts og i denne uge kunne Solskinsøens lokalmedie melde om et et 2020-regnskab med blodrøde tal og et stort indhug i egenkapitalen i et år, hvor avishuset lukkede sit eget trykkeri. Her får du en gennemgang af regnskabet og direktør Kim Erlands overvejelser.

Boom for producenter og omlægning hos Gyldendal

Fra det kuperede terræn på markedet for lokaljournalistik rykker vi til en del af mediebranchen, hvor pilen p.t. peger stejlt opad: tv-produktion.

Vi kunne mandag berette, at film- og tv-producenternes brancheforening, Producentforeningen, har fået 20 pct. flere medlemmer siden 2020. Det skyldes både corona og et øget aktivitetsniveau, mener adm. direktør Jørgen Ramskov. Klik her, for at læse hans og et af de nye medlemmers overvejelser og analyse af branchens boom.

Et par ældre spillere på produktionsbanen er Christian Potalivo og Jannik Tai Mosholt, der med 20 år i branchen og flere Netflix-produktioner i bagagen sidste forår stiftede produktionsselskabet, Tall & Small. Potalive forklarede torsdag sit syn eksplosionen i markedet efter streamingens indtog til MediaWatch.

Anderledes sløvt er det gået med væksten i Gyldendals bogklubforretning, som har blødt medlemmer de seneste år. Mandag tog forlaget den foreløbige konsekvens af nedgangen og afskedigede Christina Østerby fra direktørposten for bogklubberne som første led i en omlægning af bogklubområdet. Klik dig til en dybere forståelse af den sag, her.

Big tech bliver en big deal i medieforhandlingerne

Den sidste stjerne, der har stået højt på Mediedanmarks himmel, er - igen - techkoncerner og deres plads i forskellige forhandlinger.

Facebooks begrænsning af artikelvisninger i kølvandet på den nye ophavsretslov har vakt kritik fra danske mediespidser såvel som deres brancheorganisation, Danske Medier. Stort set alle medier, vi har talt med, holder dog igen med at give tilladelse til at tredjeparter frit kan dele deres artikler, som står dem frit for. Det handler bl.a. om mediernes snarlige forhandlinger med techkoncerner- læs deres argumenter, her.

Flere organisationer og foreninger allerede er kommet med udspil til forhandlingerne af et nyt medieforlig. Dansk Erhverv meldte sig i koret i denne uge og satte ord på organisationens forslag til justeringer af mediebranchens vilkår. Du får en gennemgang af udspillets fire hovedtemaer, som bl.a. tæller nye rammer for DR's brug af Youtube lige her.

Et lille aber dabei om tech. Google har udsat implementeringen af sin Privacy Sandbox, der skal erstatte tredjepartscookies som dataindsamling i næsten to år, og som flere europæiske myndigheder, bl.a. Margrethe Vestagers kommission i ugens løb har igangsat efterforskninger af.

Og endelig erfarede vi fredag, at kulturminister Joy Mogensen (S) planer om at udbygge ministeriet med et nyt "tech-gigant kontor".

Ugens tal

2,15 - Så mange milliarder kr. blev aktiviteterne i de danske dele af Ebay - DBA, Bilbasen og Bilinfo - værdisat til, da den norske mediejætte Schibsted købte den amerikanske internethandelskoncern sidste år. Schibsted overtog i denne uge de danske forretningselementer, og vi talte derfor med topchefen i biksen, Kristin Skogen Lund.

Nyt på navnefronten

Louise Münter fratræder sin stilling som kommunikationsdirektør i TDC fra september.

Dagbladet Information henter direktør for Gyldendal Uddannelse, Hanne Salomonsen, ombord i mediets bestyrelse.

Radikale Venstre har fået Jens Jørgen Madsen som ny pressechef.

Javier Lopez Garrido er blevet chef for ekstern kommunikation i Nordea.

Jyllands-Posten har ansat Rasmus Just som graverredaktør for satsningen JP Lokal.

Nete Harsberg bliver ny forlagsdirektør for Gutkind til oktober.

Nyhedsdirektør Mikkel Hertz har valgt at stoppe hos TV 2 efter 20 år som bl.a. nyhedsdirektør.

Leif Björklund bliver ny chef for TDC-ejede Nuuday.

Zetland har fundet en ny redaktør i Kaare Sørensen, der forlader posten som redaktionschef på TV 2.

Puha! Og endelig har Politiken hentet Informations Line Vaaben ind som redaktør.

Læst i andre medier

På den anden side af Atlanten er der efter to års arbejde blevet sat sidste punktum i en stribe lovforslag i Repræsentanternes Hus’ retsudvalg, der skal tøjle landets store techselskaber, som altså ikke kun er en varm politisk kartoffel i Europa. The Verge giver et overblik over lovgivningen og dens mulige vedtagelse.

Med ønsket om en god weekend,

MediaWatch

Mere fra MediaWatch

Top 20: OL-håndbold og sejlsport trak flest seere

TV 2's nye underholdningsprogram "Først og sidst" tabte sin førerposition fra forrige uge til en række OL-opgør, som skubbede andre formater ned af listen. OL stod for 12 af 20 udsendelser i Kantar Gallups liste over sidste uges 20 mest sete liveprogrammer.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs