MediaWatch

Kulturministeriet opruster med nyt "tech-gigant kontor"

Kulturministeriet bygger nyt "tech-gigant kontor", der skal beskæftige sig med politikudvikling i forbindelse med regulering af techselskaber som Google og Facebook.

Foto: Lars Poulsen/Ritzau Scanpix

Regeringen afsætter og samler flere kræfter i embedsrækkerne til at tackle udfordringerne fra techselskaber på tværs af politiske resortområder.

Det fremgår af et jobopslag, hvor Kulturministeriet søger chef for en nyoprettet enhed, der indgår i ministeriets mediekontor samt kontor for jura og ophavsret.

"Vi søger en ambitiøs chef til et nyoprettet kontor, som har til opgave at levere analysekraft og muskler til politikudvikling på tech-området herunder at udvikle ny politik og løsninger, som skal sikre, at tech-giganterne tager et ansvar, der modsvarer den indflydelse de har på vores samfund, vores demokrati og vores offentlige samtale."

Det nye tech-gigant-kontor vil i første omgang blive udgjort af fem AC-medarbejdere, som en fremtidig chef får ansvaret for, fremgår det. Lederen af afdelingen vil samtidig indgi i departementets chefgruppe.

Oprettelsen af det nye kontor udspringer af en strategi, der skal styrke Kulturministeriet "som en drivende kraft" og omfatter udvikling af analyser og forlag til politiske tiltag på området for techselskaber. Samtidig skal rollen fungere som bindeled i det tværministerielle samarbejde "om tech-giganter".

Varsler opgør

Det er en uge siden, regeringen udgav en hvidbog om netop techselskaberne og de nye udfordringer, der er fulgt i kølvandet på deres tiltagende dominans i samfundet. Statsminister Mette Frederiksen præsenterede hvidbogen under Folkemødet, hvor hun kaldte den "et forsøg på at starte en samtale mere nuanceret, end vi ofte gør".

Hvidbogen indholder ingen konkrete forslag til regulering af techselskaber, selvom det flere gange har været oppe at vende og et udtalt ønske blandt flere partier. Bl.a. har flere politikere gennem de seneste par år udtrykt ønske om at stille juridiske krav til, hvor hurtigt skadeligt indhold på sociale medieplatforme bør være fjernet af selskaberne selv.

To tværministerielle arbejdsgrupper har det seneste halvandet år arbejdet mod at komme med en række konkrete initiativer, der kan tages på området. Kulturminister Joy Mogensen (S) varslede tidligere i juni, at deres arbejde ser ud til at være tilendebragt i løbet af sommeren - efter godt et års forsinkelse.

Hvilken rolle det nye "tech-gigant kontor" konkret skal spille i den større sammenhæng og indsats knyttet til potentiel regulering på området, står dog ikke klart.

Kulturministeriet har ikke ønsket at kommentere på opslaget eller forholde sig yderligere til, hvilke opgaver det nye kontor skal løfte.

Mette Frederiksen: Techgiganter skal tage ansvar

Regeringen får snart bud på tøjling af sociale medier på bordet - og varsler regulering 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs