Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den massive debat, der eksploderede ud af Facebooks blokering af nyhedsindhold i Australien som følge af landets planer om at afkræve betaling for visning af medieindhold, har fået kulturminister Joy Mogensen (S) til at løfte noget af sløret for, hvordan regeringen præcist forholder sig til udviklingen i debatten om mediers ophavsret på internettet.

Regeringen vil i marts præsenterer et lovforslag, der skal smelte EU's copyright-direktiv ind i dansk lov, og kulturministeren har i den forbindelse været på besøg hos Ane Cortzen i MediaWatchs podcast, Indslag. Hun understreger her, at regeringens mål er at beskytte journalistiske medier.

"Vi har måske været for naive for længe. Det er jo bare sådan, at de her store techgiganter trækker annoncekroner væk fra de medier, der er med til at lave den faktabaserede nyhedsformidling, som gør, at vi kan have en fælles virkelighedsopfattelse," siger Joy Mogensen i Indslag og kalder lovforslaget et første skridt.

Klageinstans del af pakken

EU's direktiv sætter kun brede rammer for, hvordan EU-landene skal forholde sig til udfordringer omkring mediers indhold, der bliver delt på nettet.

"Så jeg vil gå et skridt længere, end EU kræver, og give mulighed for, at alle danske medier kan forhandle som et kollektiv. Både store danske medier og mindre internetmedier," siger Joy Mogensen og forklarer, at EU-direktivet forpligter EU's regeringer til at sætte "en ramme op for, at nyhedsmdier kan trække deres indhold (fjerne det fra sites), hvis de ikke får lavet en aftale Facebook og Google og andre techgigianter om, hvordan de bliver kompenseret for det indhold, der er på de her flader."

Både medierne og techkoncerner skal have mulighed for at klage over forhandlingerne.

"Jeg vil også indføre en klageinstans. Der er mit oplæg at bruge en funktion vi kender i forvejen fra alle de andre steder, vi laver aftaler om ophavsret, nemlig ophavsretslicensnævnet. Der vil det være begge parter, der kan klage, altså både danske medier og techselskaberne," fortæller hun.

Hyperlinks undtaget

Den tidligere medieordfører for Radikale Venstre Jens Rohde har kaldt ministeren i samråd, efter at hun i Deadline fik sagt, at medier også vil kunne kræve betaling for visning af hyperlinks alene. Det giver EU-direktivet ikke hjemmel til. Mogensen mener, at hun og intervieweren "talte lidt forbi hinanden".

"Fordi det er fuldstændig korrekt, at man ikke kan tage hyperlinks ind i sådan en aftale. Men hvis man tilføjer tekst og billeder omkring hyperlinket, kan det være en anden sag. Præcist hvor meget tekst eller andet visuelt, der så skal til, er jo noget, man skal nå frem til  i forhandlingen."

De små mediers bekymring

I debatten om betaling har bl.a. Altinget og Zetland og foreningen Nye Medier udtrykt bekymring over, at regeringens og  Danske Mediers ønske om at tvinge techgiganter til at betale kan risikere at forfordele store mediehuse på bekostning af de små. De mindre medier mener desuden, at de drager klare fordele ved at få deres indhold vist og delt på techkoncernernes platforme.

Mogensen anerkender de mindre mediers bekymringer, men mener at den kollektive forhandlingsmodel imødekommer dem.

"Hvis ikke jeg lavede den her mulighed for fælles forhandling, så ville det virkelig være hver mand for sig selv, og der har de store etablerede jo flere administrative kræfter," siger ministeren og uddyber:

"Vi har set i Australien, at techselskaber ikke blinker, før de optrapper konflikten til at være med en hel nation. Derfor er det vigtigt, at danske medier kan stå sammen i forhandlingerne."

Regeringens lovforslag var til høring i Folketinget i januar, og bliver fredag bliver drøftet af partiernes medieordførere og kulturministeren.

Lyt podcasten Indslag her eller i din podcast-app:

Indslag udkommer hver fredag kl. 14 og bestyres på skift af journalist og forfatter Adam Holm, arkitekt og tv-vært Ane Cortzen, digital analytiker og direktør Christiane Vejlø samt journalist og vært Nynne Bjerre Christensen.

Indslag er tilgængelig på alle podcastplatforme inkl. Itunes, Google Podcast, Spotify og Podcast Addict samt på mediawatch.dk og i MediaWatch' app. Du kan downloade vores app og lytte med gratis her til IOS og her til Android.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også