Briefing: Ugen i mediebranchen

Ny EU-techlov faldt på plads, TV 2 landede rekordresultat, Berlingske Media forbedrede formen, TV 2 har sat udviklingen af fiktion på hold, og Bauer vil have otte år mere med Nova FM. Her får du overblikket over de største mediehistorier i den forgangne uge.
Foto: JOHN THYS/AFP / AFP
Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

Uge 12 er ved at være gået, og det er blevet tid til at kigge tilbage på de sager, der fyldte mest her på MediaWatch i ugens løb. Og det er faktisk ikke så lidt.

Lad os lægge ud med det seneste. Torsdag aften blev forhandlere fra EU-Parlamentet og de 27 medlemslande enige om en skelsættende lov, der skal regulere techgiganter som Google og Meta. Det er selvfølgelig Digital Markets Act, vi taler om her. Danske Medier kalder loven "et centralt værktøj i opgøret med techselskaberne", men efterlyser dog fokus på at give medier mulighed for kollektiv forhandling med de store koncerner.

Og så til TV 2, som er blevet omtalt i flere forskellige historier her på sitet i ugens løb. Først og fremmest blev tv-stationens regnskab for 2021 offentliggjort onsdag eftermiddag. Vækst på 17 pct. i reklameomsætningen var med til at løfte TV 2's samlede omsætning til 3,6 mia. kr. - TV 2's bedste til dato. Også bundlinjen tog et hop op.

Adm. direktør Anne Engdal Stig Christensen sagde efterfølgende i et interview, at tv-stationen står over for "et helt andet år i 2022", og at hun derfor forventer mere moderat vækst i år.

I sidste uge meldte TV 2 ud, at HR-afdelingen får et boost med en fordobling af antallet af medarbejdere og det nye navn "People and Culture" og en ny direktør, som får plads i direktionen. Ifølge Anne Engdal Stig Christensen skal afdelingen have fortsat fokus på den verserende ændring af kulturen i virksomheden, men også på bl.a. rekruttering. I et interview siger hun, at TV 2 "måske har forsømt den her opgradering lidt i lyset af, hvor hurtigt vi har udviklet os inden for de senere år".

Rettighedsbetaling og Berlingske-regnskab

I januar trådte en ny aftale om rettighedsbetaling i kraft, som hæver prisen på de vederlag, streamingtjenesterne skal betale til film- og tv-medarbejdere som skuespillere, dramatikere, instruktører osv.

Ifølge Producentforeningen har aftalen fået en kølig modtagelse blandt streamingtjenester, og film- og tv-producenten Sam Productions oplever, at streamingtjenester som følge af usikkerhed om aftalens betydning for priserne har tøvet med at bestille nye danske serier.

Ifølge TV 2's beregninger skal tv-stationen de næste par år betale mellem 100 og 300 pct. mere i rettighedsvederlag som følge af aftalen, og det har fået stationen til at indføre udviklingsstop på nyt fiktionsindhold. De beregninger kan Producentforeningen dog ikke genkende.

Fra TV 2 og ugens tv-historier drager vi videre til Berlingske Media, der ligesom TV 2 offentliggjorde årsregnskab onsdag eftermiddag. Tallene viser, at mediehuset generelt er i bedring som følge af et stigende digitalt salg af både annoncer og abonnenter.

Det eneste af koncernens medier, der så tilbagegang på driften, var B.T. med en nedgang på over 70 pct. Det skyldtes ifølge koncernchef Anders Krab-Johansen, at B.T. investerede kraftigt i nye storbyredaktioner sidste år. Men i år er det en hovedprioritet at udvikle B.T., så både top- og bundlinje vokser. Det skal ske ved at skrue på flere knapper, lød det fra koncerndirektøren i et interview om koncernens årsregnskab.

Radioudbud, lokalaviser og momsnyt

Også Jyllands-Postens Lokalaviser har fremlagt sine nøgletal for 2021, hvor der var vækst på toplinjen som følge af mere stabilt annoncemarked, mens bundlinjen faldt i forhold til 2020. Udbetaling fra nedlagt strejkekasse var med til at trække bundlinjen op.

Den femte jordbaserede radiokanal, FM5, er sendt i genudbud. De seneste otte år har Nova FM, som er ejet af Bauer Media, sendt på frekvensen - og det skal fortsætte otte år mere, hvis det altså står til Bauer Media, som "selvfølgelig" søger igen.

Og så til noget så sexet som momsfritagelse, der står til at få en ende for kunstnerisk virksomhed som følge af en EU-dom i Rumænien. Nu skal en uvildig undersøgelse kigge nærmere på, om den fortolkning af dommen er korrekt.

Lad os slutte af med noget lyd. Ifølge Freja Sørine Adler Berg, som forsker i uafhængige podcastproducenter og er ved at skrive en Ph.D om emnet, betyder ønsket om at kunne tjene penge på sin podcast, at der er ved at ske en "mainstreamifisering" af de uafhængige podcasts, så de i stigende grad ligner kendte, succesfulde formater.

Nyt på navnefronten

Theis Ehler Molin er 21. marts blevet udnævt til politisk redaktør på det digitale medie Zetland.

Elisabeth Monrad-Hansen bliver fra 1. april chef for Allente Danmark, der er 50/50 ejet af Nent Group og Telenor Group.

Anette Mellbye er 21. marts indtrådt i bestyrelsen i JP/Politikens Hus.

Anita Nijboer blev på generalforsamlingen 23. marts udpeget som ny bestyrelsesformand i Berlingske Media.

Poul Erik Skammelsen er 24. marts blevet udnævnt til ny udlandskorrespondent for TV 2 i Warszawa, Polen.

Ugens tal

46 pct. Så mange unge mellem 15 og 24 år lytter ugentligt til podcasts, viser en ny undersøgelse fra DR Medieforskning om danske unges lydforbrug. Det er mere end en fordobling i forhold til  2017, hvor det var 22 pct.

Det læste vi i andre medier

På sociale medier har det været vanskeligt at komme uden om Politikens omtale af musiker Pernille Rosendahl i forbindelse med hendes 50-års fødselsdag. Mange mente, den var sexistisk - også hendes søster, Christina Rosendahl, formand for Danske Filminstruktører, som i et debatindlæg på samme avis opfordrede ansv. chefredaktør Christian Jensen til at reagere. Det gjorde han fredag i en leder med titlen "Ja til kritik - nej til shitstorm".

Mediet Markedsføring offentliggjorde fredag resultaterne af en ny undersøgelse af uønskede seksuelle hændelser i marketingbranchen. Hver anden, der har svaret ja til, at de har oplevet krænkelser, svarer, at krænkeren var en chef.

Med ønsket om en rar weekend

MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår