MediaWatch

MX: Derfor bringer vi tidlige exit polls

Den første exit poll på mx.dk er sandsynligvis ude før kl. 19.00, vurderer chefredaktøren, der ikke mener, at målingerne kan flytte stemmer.

Foto: Pressefoto

Som eneste medie har Metroxpress besluttet at udsende exit polls, inden valgstederne lukker kl. 20.00.

Avisen hari  samarbejde med analyseinstituttet YouGov valgt løbende at bringe exit polls i dag. Ansvarshavende chefredaktør, Jonas Kuld Rathje, bygger sin beslutning på, at der ifølge ham ikke er noget i forskningen, der beviser, at valgstedsmålinger påvirker stemmer.

"Der er ikke nogen grund til at tro, at offentliggørelsen af exit polls påvirker vælgerne mere positivt eller negativt end andre ting, medierne bringer," siger han, men kan ikke bekræfte, at det bliver kl. 19.00.

"Den første kommer nok tidligere. Men jeg kan sige helt præcis hvornår," skriver Jonas Kuld Rathje til MediaWatch.

Har tidligere skudt forbi - og ramt plet

Ved folketingsvalget i 2011 udsendte Metroxpress en valgstedsmåling tidligt på eftermiddagen. Målingen ramte plet blokmæssigt, men ved folketingsvalget i 2007 ramte Metroxpress' exit poll dog forbi, da den forudså, at Enhedslisten ikke ville klare spærregrænsen.

MX bringer exit polls i løbet af valgdagen 

Folketingets forretningsudvalg opfordrede i år medierne til at undlade at bringe valgstedsmålinger, så længe valgstederne er åbne.

DR, Politiken, Jyllands-Posten, Berlingske og TV 2 har alle meddelt, at de først vil komme med målingerne efter klokken 20.00, da en tidlig valgstedsmåling kan påvirke, hvad folk stemmer i den resterende del af valghandlingen.

DR besluttede i mandags at aflyse en valgstedsmåling, der ellers skulle være udsendt klokken 19 torsdag, og tirsdag meddelte TV2, at tv-stationen heller ikke vil sende en valgstedsmåling ud, før valgstederne lukker.

Ved det seneste folketingsvalg i 2011 gav de afsluttende valgstedsmålinger for DR og TV 2 henholdsvis 50,8 og 51,1 procent til rød blok. Valget endte dog med et snævert flertal på 50,3 procent.

/ritzau/

På forsiden: Sådan skyder aviserne valgdagen i gang

TV 2 rykker exitpoll til kl. 20.00

DR dropper exit poll før valget er slut 

Exitpolls: JP vil vente til valgsteder er lukket - DR vil ikke 

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs