MediaWatch

Medarbejdernes kandidat bliver ny Guardian-chefredaktør

Katharine Viner bliver første kvinde nogensinde til at lede den britiske avis, der de seneste år har satset hårdt på international ekspansion. En satsning Viner har stået i spidsen for.

Hun har stået i spidsen for at etablere The Guardian først i Australien og senere i USA, hvor avisen har rundet 28 mio. brugere af den digitale udgaven.

Nu har avisens ejer The Scott Trust udpeget hende til afløser for Alan Rusbridger, der til sommer træder af efter 20 år for at blive formand for The Scott Trust. Det skriver The Guardian.

Ligesom Rusbridger i sin tid blev det, så var Katharine Viner, der udover være chefredaktør for Guardian US også har været vice-redaktør for selve The Guardian, valgt som medarbejdernes kandidat. I et felt på fem kandidater blev hun valgt med overbevisende 53 pct. af stemmerne i et felt på fire kandidater.

Valgløfte: Vil skaffe unge læsere

Omkring 800 journalister fra The Guardian og søsteravisen The Observer stemte. I hendes ”valgprogram” lagde hun vægt på ”ydmyghed i en usikker fremtid” og et fokus på at nå unge læsere, ”der allerede læser på platforme, vi aldrig har hørt om”. Medarbejdernes kandidat var garanteret plads på ledelsens endelige liste over kandidater.

”Kath steg (i graderne, red.) hos The Guardian som inspirerende magasin- og featureredaktør. Hun tog Asutralien med storme, før hun gik videre til at lede The Guardians amerikanske afdeling. Hun bidrager med enorm erfaring, flair, varme, fantasi og en formidabel enerige til hendes nye rolle,” sagde Alan Rusbridger ifølge The Guardian om sin kommende afløser.

Skal også finde ny direktør

”Som chefredaktør for The Guardian og Observer er det et enorm privilegium og ansvar at lede førsteklasses hold af journalister, der er ansete verden over for deres evne til enestående journalistik, selvstændig tænkning, analyse og digital innovation,” siger Katharine Viner til The Guardian.

I sidste ende var hendes eneste modkandidat BBC-redaktøren Ian Katz. Han forlod The Guardian for få år tilbage, efter han i mange år havde stået på spring til at blive Alan Rusbridgers afløser

 Ledelsen på avisen gennemgår i de her år en større omvæltning, hvor avisen ikke bare skal finde ny chefredaktør. Den hidtidige formand for The Scott Trust, Liz Forgan, træder næste år ned fra posten og afløses af Alan Rusbridger. Samtidig har Andrew Miller, der i mange år har kørt parløb med Rusbridger som Guardian Media Groups direktør, valgt at takke af samtidig med den afgående chefredaktør. Hans afløser er endnu ikke fundet.

The Guardian vil skrue yderligere op for USA-vækst

The Guardian skal have nye ansigter i toppen

Guardian-ejer: Digital fremgang udhules af nye investeringer

Guardian snart klar med ny chefredaktør

Guardian-ansatte har peget på ny chefredaktør

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs