MediaWatch

Weekendavisen-journalister får Berlingske-pris

Den Berlingske Fonds journalistpris går i år til Arne Hardis og Hans Mortensen fra Weekendavisen. Den anden pris, Hædersprisen, gik til sprogprofessor Jørn Lund.

Hans Mortensen (tv) og Arne Hardis er Weekendavisens 'Statler og Waldorf' - de gamle, gnavne mænd på balkonen i The Muppet Show - lød sammenligningen i jurymedlem Niels Krause-Kjærs tale til årets prisvindere | Foto: Berlingske Media
Den årlige Journalistpris fra Den Berlingske Fond går til Weekendavisens to politiske reportere Arne Hardis og Hans Mortensen, skriver Berlingske i en pressemeddelelse.

Medlem af priskomiteen Niels Krause-Kjær lægger vægt på, at selvom de to skribenters artikler ikke kan linkes til på Facebook eller Googles, så formår de alligevel ofte at lave de historier, som man taler om på Christiansborgs gange.

"Dagens prismodtagere har set det meste. Deres usædvanligt velskrevne artikler er som bouillonterninger, der samler op, giver overblik, indsigt og perspektiv. Deres blikke flakker ikke, når der henvises til Hartlings smalle Venstre-regering eller Agugust-forliget. Og nej, Kartoffelkuren er ikke en ny kogebog til afløsning af stenaldermaden. Hardis og Mortensen afslører sammenhænge. Det kan være både de smukkeste og farligste afsløringer. Og det er under alle omstændigheder de vigtigste," sagde Niels Krause-Kjær i sin pristale til modtagerne.

Med Den Berlingske Fonds Journalistpris, der gives til en person eller et medie, som har "udrettet noget ekstraordinært gennem journalistikken", følger udover udmærkelsen et beløb på 100.000 kroner.

Sidste år var det DR's erfarne Bruxelles-korrespondent Ole Ryborg, der modtog prisen, mens studievært og udgiver af magasinet Ræson, Clement Kjersgaard, var modtager forrige år.

Sprognævnets formand fik hæderspris

Desuden gik fondens anden årlige pris, Hædersprisen, til sprogprofessor Jørn Lund, der også er formand for Dansk Sprognævn og medlem af Politiken Fonden. Formand for Den Berlingske Fond og chefredaktør på Berlingske, Lisbeth Knudsen, roste i sin pristale Lund for at få folk til at folk til at tænke over deres sprogbrug.

"En mand som iagttager ord og dissekerer dem med en kirurgs præcision og professionalissme. Som studerer deres oprindelse og betydning med samme begejstring og entusiasme som en ornitolog på jagt efter en sjælden fugl. En mand som ikke alene arbejder med sproget og har gjort det i utalligte år, men som ogtså besidder evnen til at formidle det selv på en måde, så vi andre kommer til at tænke over, hvad vi siger og skriver, lidt mere end vi sædvanligvis gør, når vi i det daglige misbruger og bruger sproget," sagde hun ifølge Berlingske i talen.

Sidste år var det Venstres mangeårige folketingsmedlem og tidligere minister Bertel Haarder, som fik hædersprisen for sin rolle i samfundsdebatten.

"Tigerdyret fra Bruxelles" modtager Berlingske-pris

Berlingskes journalistpris går til Clement

Berlingske-pris til Simi og Puk

Berlingske gi'r pris til egyptisk blogger

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs