MediaWatch

Rachlin: Satirejournalistik og nyhedsræs udhuler DR-troværdighed

Grænserykkende satire og nyheder på samlebånd skaber grobund for fadæser som exitpoll-skandalen, mener tidligere nyhedsvært Samuel Rachlin.

DR har tilladt sig selv at ride for langt ud af strømmen af underholdning og nye teknologiske muligheder, og det skaber en sammenblanding, der udhuler DR’s troværdighed.

Sådan lyder kritikken fra journalist Samuel Rachlin, der har en fortid som vært på TV 2 Nyhederne og korrespondent for DR. I en kronik i Politiken langer han ud efter DR, som han mener ”har taget føringen på vejen mod det journalistiske forfald”. Han sigter blandt andet efter DR-programmer som Absurdistan, Monte Carlo og Revolver og Søndag Live.

"Her er sammenblandingen af journalistik, satire og forstillelse så uigennemskuelig, at andre ikke er i stand til at følge med og skelne mellem det ene og det andet," skriver Rachlin i Politiken.

Tyndslidt troværdighed

Rachlin mener, at satireprogrammernes blanding af journalistik og underholdning smitter af på den generelle nyhedsdækning. I kampen om at være hurtigst opstår mange af de sager om iscenesættelse af demonstrationer, camouflage af parter som tv-folk under et interview med politiklagemyndigheden i udsendelsen ”Hvad du ikke vidste om Danmark” og andre episoder, som DR det seneste år har lagt ryg til kritik for, mener Rachlin.

Han skyder også efter DR’s såkaldte nyhedsmotor, hvor produktionen af nyhedsindslag er delt op mellem reportere i marken, der sender interviews hjem til andre, der klipper og indtaler indslaget.

”DR’s svar på informationsrevolutionen er en journalistisk revolution. Hvis 'exitpollgate’ er et af resultaterne af den proces, så borger det ikke så godt for, hvad der er i vente fra den licensfinansierede revolution. Kommer der mere af den slags, mere genreforvirring og flere pinlige kiks, vil det udhule DR-Nyhedernes tyndslidte troværdighed, så den eroderer endnu mere,” skriver han i kronikken.

DR’s etikchef: Der vil altid ske fejl

Douglas: Det var det etiske sats værd

Flere fejl i tv-nyheder end i aviserne

Tidl. DR-chef: Uetisk prognose skulle sikre flere seere 

Mere fra MediaWatch

Financial Times opruster i USA

Det britiske erhvervsmedie vil fiske flere amerikanske læsere og etablerer nye redaktioner i Houston og Hollywood, der skal styrke dækningen af to erhvervssektorer.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs