MediaWatch

DR i ny ”teater”-sag: Arrangerede demonstration ved retsag

DR arrangerede demonstration mod fuskanklagede bankdirektører, som blev bragt i TVA. Men der var tale om en iscenesættelse til en ny serie, siger DR, der beklager.

Da der i går var møde ved retten i Hjørring omkring den krakkede EBH Bank, stod der vrede aktionærer og viste deres utilfredshed med de anklagede bankdirektører. Aktionærerne havde bl.a. medbragt skilte med ”Troede I selv på det?” og ”Tab: 600.000 per indbygger” og gik efter bankdirektørne, da de gik ud af retsbygningen.

Alle de store medier var til stede og bl.a. TV Avisen sendte billeder hjem med de demonstrerende EBH-aktionærer, der havde tabt penge. Men hvad DR-seerne ikke vidste, var, at det var et produktionsselskab - udsendt af DR selv - der havde betalt og arrangeret en minibus til at fragte aktionærerne til Hjørring, og som samtidig havde instrueret dem i, hvordan de skulle agere foran retsbygningen (se klip fra bt.dk, hvor aktionærerne instrueres).

Kanalchef på DR1 Lotte Lindegaard fortæller, at forløbet er rigtigt, men forklarer samtidig, at produktionsselskabet (“Made In Copenhagen / Larm Film”) er i gang med at lave en programserie om finanskrisen for DR, hvor de netop gør brug af iscenesættelse.

Det ser hun ikke noget galt i, men derimod var det en klokkeklar fejl, at TV Avisen og andre nyhedsmedier ikke fik at vide, at DR havde gang i optagelserne:

”Det, som går galt er, at iscenesættelsen, som produktionsselskabet
laver, og som er planlagt, ikke går op for en del af journalisterne.
Inklusive vores egne nyhedsreportere. Derfor er der et indslag i TV
Avisen, hvor det ser ud til, at aktionærerne selv har taget initiativ
til aktionen, og det er en jo en fejl,” siger Lotte Lindegaard og fortæller, at DR i øjeblikket retter fejlen på hjemmesiden, ligesom det også vil fremgå af aftenens TV-Aviser.

Ok med aktivistisk tilgang
Sagen kommer dagen efter, at DR i går var i vælten, fordi DR1 op til statsministerens nytårstale 1. januar havde et optaktsprogram, hvor den politiske kommentator Ask Rostrup og gæster i studiet "gættede" på, hvad Helle Thorning-Schmidt ville tale. Eneste hage var, at alle de involverede kendte indholdet af talen i forvejen - en situation som Ask Rostrup efterfølgende kaldte for et "stykke teater".

Men selv om Lotte Lindegaard beklager, at DR ikke fik gjort opmærksom på, at der var tale om en planlagt fordrejning af virkeligheden, så mener hun ikke, at der som sådan er noget galt med det, som hun kalder en ”iscenesættelse”.

Den kommende serie om finanskrisen har nemlig netop til formål at gå tæt på nogle af de aktører under den danske finanskrise, som hidtil ikke har villet udtale sig – herunder EBH Bank-ledelsen - og her er det oplagt at bruge en "aktivistisk tilgang", mener hun.

”Der er ikke noget galt i at arbejde med iscenesættelser. Sådan
arbejder man over hele verden, og det er sådan set hele grundlaget for den serie, der kommer. Men det er kun i orden, hvis man tydeligt gør opmærksom på det, og det gælder både over for seere, men også over for dem, der i øvrigt er involveret i en optagelse. Så det, der er sket, må ikke ske. Der skulle have været en tydelig varedeklaration.” siger hun og fortæller, at DR har været inspireret til den kommende programserie af britiske dokumentarer og den amerikanske filmmager og provokatør Michael Moore.

- TBC

 

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere