Flere fejl i tv-nyheder end i aviserne

Hver femte kilde til indslag i TV Avisen eller TV 2 Nyhederne mener, at der er fejl i det endelige indslag, viser undersøgelse.

Væsentligt flere tv-kilder end avis-kilder oplever faktuelle fejl eller føler sig misfortolkede eller fejlvinklede.

Omkring hver femte kilde til indslag i TV Avisen og TV 2 Nyhederne mener, at der var faktuelle fejl i det indslag, de medvirkede i. Det er ca. dobbelt så mange, som ved avisartiklerne. 

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som forskere ved RUC og CBS har foretaget som en del af en større undersøgelse af etik og troværdighed i medierne. 

"Utilfredsstillende for ambitiøst medie"
Den samlede rapport er endnu ikke offentliggjort, men DR's seer- og lytterredaktør, Jacob Mollerup, analyserer i sin seneste beretning på de af resultaterne, der specifikt handler om DR. 

Han konkluderer, til trods for, at undersøgelsen er begrænset til 33 indslag, er resultatet utilfredsstillende:

"Resultaterne (kan) ikke være tilfredsstillende for en ambitiøs public service station med høje kvalitetsmål. Målene må derfor være enkle: Færre faktuelle fejl. Færre kilder, der ikke er briefet godt nok Færre tilfælde, hvor der er grund til at kritisere den journalistiske vinkel," skriver han. 

Faktuelle fejl
23,1 pct. af tv-kilderne melder om faktuelle fejl. Jacob Mollerup har gennemgået de 33 aktuelle indslag, som 60 kilder har kommenteret.

Han bekræfter, at der er tale om relevante faktuelle fejl. Både det, man kunne kalde "sjuskefejl" - f.eks. forkerte navne og titler - og mere substantielt forkerte oplysninger i indslagene. 

For aviserne og deres netsider er fejlprocenten mellem 7,7 pct og 11,3 pct. 

Subjektive fejl
Den anden fejlgruppe er til gengæld mere diskutabel, skriver Jacob Mollerup. 18,7 pct. af tv-kilderne har svaret, at journalisten har "udeladt vigtig information eller citater". For aviserne og deres websider, melder kun mellem 2,6 og 14,4, om fejl af denne type.

Det handler dog ikke kun om regulære fejl, men i høj grad også om uenighed om journalistiske prioriteringer, vinkling og (over-)dramatisering af en historie, skriver Jacob Mollerup.

"Omkring halvdelen af kildernes kritik er efter en almindelig journalistisk vurdering ikke alvorlig," skriver han.

Ofte bygger kildernes kritik på en "urealistisk forestilling" om, hvor mange nuancer, oplysninger og citater, man kan få med i et tv-indslag, skriver han og anbefaler, at journalisterne bliver bedre til at briefe deres kilder. 

Men i en række indslag er der tale om relevant kritik af en diskutabel fremstilling af en sag, skriver Jacob Mollerup. Og to indslag, hvoraf det ene blev rettet af DR, har været decideret misvisende eller udokumenterede.

Fejlforebyggende indsats
DR's direktion blev orienteret om resultaterne i maj, og siden efteråret har DR Nyheder øget sit fokus på etik og kvalitetskontrol - udviklingen har fået ekstra opmærksomhed på grund af nogle store fejl i løbet af vinteren.

"Man må antage, at hele denne forebyggende indsats reducerer en god del af de problemer, som undersøgelsen peger på," skriver Mollerup, der - ikke mindst med de seneste måneders sager in mente - gerne ser en lignende undersøgelse i 2013.

TV 2: Ikke tilfredsstillende
Antallet af fejl fordeler sig nogenlunde jævnt mellem TV 2 Nyhederne og TV Avisen, skriver Jacob Mollerup. 

TV 2's seerredaktør Lars Bennike, der har været med til at søsøtte forskningsprojektet sammen med Jacob Mollerup, Politikens læserredaktør Bjarne Schilling og forskerne Mark Ørsten og Anker Brink Lund, udtalte i forbindelse med de foreløbige resultater, at TV 2 skal stramme op. 

"Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, og jeg håber, at TV 2 fremover vil gøre en ekstra og målrettet indsats for at mindske antallet af fejl, når den endelige rapport kommer her i løbet af foråret," sagde han ifølge Tvnyt.com..


 

Grafik: Lytternes og seernes redaktør Redaktørberetning for 2. halvår 2012


  - JHT






 






 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også