Se og Hør-skandale: Datatilsynet har åbnet sag mod SAS og Riget

Datatilsynet har bedt SAS og Rigshospitalet om at redegøre for deres håndtering af personfølsomme oplysninger på baggrund af historierne om, at ansatte i de to selskaber har lækket oplysninger til Se og Hør.

Det er ikke kun Se og Hør, der er havnet i søgelyset hos Datatilsynet i kølvandet på afsløringen af den nu tiltalte tys-tys kildes salg af personfølsomme oplysninger til bladet.

Flyselskabet SAS og Rigshospitalet har også måtte stå skoleret overfor Datatilsynet.

”Som følge af presseomtalen af Se og Hør har vi taget sager op over for SAS og Region Hovedstaden vedrørende Rigshospitalet,” siger Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet til MediaWatch.

SAS og Region Hovedstaden, hvor Rigshospitalet hører under, bekræfter, at de er blevet kontaktet af Datatilsynet.

Database-svipser kan få konsekvenser i Se og Hør-sagen

Henvendelserne fra Datatilsynet kom i maj efter historier i medierne om, at Se og Hør i årevis betalt hemmelige kilder i SAS for at få oplysninger om, hvornår kendte og kongelige skulle ud at rejse samt historier om, at mindst én ansat på Rigshospitalets scanningsafdeling har tippet ugebladet om kendtes aftaler på hospitalet.

Datatilsynet bedte derfor i maj om en redegørelse for, hvordan de personfølsomme oplysninger bliver behandlet.

"De bad os om at klarlægge vores arbejdsgange i forhold til passageroplysninger på baggrund af de påstande, som vi stadig ikke har kunne bekræfte, om, at en medarbejder i SAS har udleveret passageroplysninger til Se og Hør," siger Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i SAS, til MediaWatch.

I samme ombæring fik SAS en anmodning fra Trafikstyrelsen, som bad alle luftfartselskaber om at redegøre for, hvordan de håndterer sikkerheden omkring persondata.

Naviair-ansat sladrede til Se & Hør om kongehuset

Kan ikke verificere historie

Ifølge pressechefen svarede SAS med det samme på de to anmodninger. I svaret skrev SAS dels, at de ikke kan verificere Se og Hør-historien, dels redegør de for deres håndtering af persondata.

Særligt det førstnævnte - historien om, at Se og Hør har betalt en SAS-ansat for oplysninger om kendte - er en hovedpine for flyselskabet.

"Udfordringen i den her sag er, at det stadig kun er på spekulationsniveau. Vi har ikke kunnet finde bevis for det, men der var påstande fra nogle af de kilder, der har været, som indikerer, at der har været en SAS-ansat, der har givet oplysninger videre. Men vi har ikke fået oplysninger, der har bekræfte det, men vi arbejder stadig på det," siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Hun fortæller, at SAS siden svaret til Datatilsynet har fået yderligere oplysninger, der gør, at de kan fortsætte med at undersøge påstandene. Det er dog sparsomme oplysninger, tilføjer hun.

På spørgsmålet om, hvad Datatilsynet specifikt har bedt Rigshospitalet redegøre for, henviser Region Hovedstaden til Datatilsynet.

I starten af maj valgte Rigshospitalet på baggrund af historierne dog at sætte gang i en undersøgelse for at finde den person, der angiveligt har lækket fortrolige patientinformationer til ugebladet.

TV 2: Se og Hør havde også kilde på Rigshospitalet

Skal redegøre for kreditkortoplysninger

Ifølge Politiken kontaktede Datatilsynet Se og Hør kort tid efter, at sagen om ugebladets overvågning af kendte brød ud.

I slutningen af april skrev Datatilsynet til Se og Hør og udbad sig en redegørelse for at kunne afgøre, om mediets behandling af privatpersoners kreditkortoplysninger er i strid med persondataloven.

”Vi har taget sagen op for at få afklaret, om persondataloven bliver fulgt på baggrund af medieomtalen af Se og Hør,” siger Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet, til MediaWatch.

Medier registrerer folk ulovligt

I samme ombæring skrev Datatilsynet, at Se og Hør ikke har anmeldt sine redaktionelle databaser, og at behandling af personoplysninger kræver et udtrykkeligt samtykke fra de registrerede.

Ifølge Politiken viser Allers svar, at de er uenig i den betragtning, og de - modsat SAS - ikke ønsker at besvare Datatilsynets spørgsmål på grund af politisagen.

Rubrik ændret kl 14:03 fra "Se og Hør-skandale: Datatilsynet åbner sager mod SAS og Riget" til "Se og Hør-skandale: Datatilsynet har åbnet sag mod SAS og Riget"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også