MediaWatch

Usikkert om "1864" får dansk biografpremiere

Det har hele tiden været meningen, at DR's historiske dramaserie skal filmastiseres. Nu er der usikkerhed om, hvorvidt filmen kommer på danske biograflærreder.

Efter planen skulle DR's store tv-serie "1864" folde sig ud på danske biograflærreder dette efterår i en stram filmudgave på to timer.

Men filmen står ikke på Filmudlejernes liste af kommende titler i 2015 eller 2016, og det er et signal om, at den ikke er på vej til den store skærm.

Det er SF Film, der er distributør af 1864.

"Det er ikke endeligt afgjort, om spillefilmsudgaven af tv-serien skal have dansk biografpremiere," skriver film- og distributionschef Sune Lind Thomsen fra SF Film til MediaWatch.

Fra otte til to timer

En spillefilmsversion af tv-serien har hele tiden har været en del af forretningsplanen for "1864". Producenten Miso Film har siden december arbejdet med at nedklippe tv-seriens otte afsnit til en spillefilm på ca. to timer.

Det har ikke været muligt at indhente kommentar fra Miso-producent Peter Bose, men han sagde i december, at han forventede at spillefilms-versionen ville få premiere i efteråret 2015. Men det er altså usikkert i skrivende stund.

Biografudgaven er nødvendigvis kraftigt opstrammet i forhold til de otte timer, der kørte på tv. Flere karakterer og plotspor ville forsvinde ud af handlingen.

Gal rækkefølge

Formanden for brancheforeningen Danske Biografer, Kim Petersen, kritiserede allerede i 2013 planerne om, at 1864 skulle have tv-premiere før biografpremiere, hvilket sjældent gavner det kommercielle potentiale på den store skærm.

I stedet burde DR have valgt at følge samme udsendelsesmønster, som Stieg Larssons tv-serie "Millennium", mente Kim Pedersen. Her blev filmen "Mænd der hader kvinder" vist i biograferne, før tv-serien rullede over tv-skærmen.

Kim Petersen ønsker ikke at kommentere på sagen i dag.

Kort biografversion af '1864' premiere i 2015

Guardian: "1864" er episk nederlagsserie

Her er de nominerede til tv-priserne

Lunken modtagelse af '1864' i Norge

Lille seer-comeback til sidste afsnit af '1864'

Anmeldernes endelige dom over 1864: Flot men flosset

Seertal: '1864' slår bundrekord 

Mere fra MediaWatch

Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.

Nye Medier: Vi bliver overset i debatten om tech-betaling

For en række nye digitale medier er Google og Facebook en hjælp til at blive hørt og set, lyder det fra foreningen Nye Medier, der frygter, at et krav om betaling fra techplatforme til medierne, som de store mediehuse presser på for, kan ramme dem.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs