Brancheforening: ”1864” i filmudgave er et skud i foden

En film er stendød i biograferne, når den først har været vist gratis på tv, skriver formand for brancheforening med henvisning til, at en biografversion af tv-serien "1864" først skal udsendes i biograferne, når tv-serien er blevet vist på DR.
Foto: Per Arnesen
Foto: Per Arnesen
af CHRISTIAN GRUNERT PEDERSEN

Politikerne burde gribe ind over for DR's manglende forretningsmæssige kompetencer.

Det mener Kim Pedersen, formand for brancheforeningen Danske Biografer, som i et debatindlæg i Jyllands-Posten i dag kritiserer DR’s beslutning om at vente med at vise den bebudede biografversion af den store dramaserie ”1864”, til tv-serien har været vist på tv.

Erfaringerne viser, at ingen gider se en film, som de allerede har set som serie på tv, mener han.

”Lars von Triers yderst succesfulde tv-serie "Riget II" blev efter tv's visning vist i biograferne. Det bragte mikroskopiske 1.408 publikummer foran de danske biografers store lærred. Udlandet supplerede med sølle 40.855 biografgængere. Et afsnit af tv-serien "Den som dræber" blev ligeledes produceret i en luksus-biograf-version, efter at adskillige afsnit af serien havde løbet over de danske tv-skærme. Det bragte sølle 18.811 i biffen,” skriver Kim Pedersen.

Millenium-serie er det gode eksempel

I stedet burde DR have valgt at følge samme udsendelsesmønster, som Stieg Larssons tv-serie "Millennium", mener Kim Pedersen. Her blev filmen "Mænd der hader kvinder" vist i biograferne, før tv-serien rullede over tv-skærmen.

”Det gav op mod en million danskere lyst til at se filmen i biografen. Og hele 11,1 millioner så biografversionen globalt. I alt indbragte det 260 millioner kroner fra biografernes visning. Nogle radikalt andre tal end ovenstående ifølge "Riget II" og "Den, som dræber",” lyder det fra brancheforeningen.

Budgettet til tv-serien er på 173 millioner kroner. Af dem kommer de 100 mio. fra en særlig bevilling til DR, der er hentet i de ekstra licensmidler.

'1864' afhængig af kommerciel succes trods massiv licensindsprøjtning 

Tv-serien kunne dog have været omkostningsfri, fordi indtægterne fra biografsalget kunne have betalt en meget stor del af produktionsomkostningerne og dermed have sparet licensbetalerne for en masse millioner, vurderer Kim Pedersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også