Gyldendal roser forslag om encyklopædi – men holder tegnebogen i lommen

Kulturordførerne for Folketingets tre største partier foreslår statslig hjælp til at videreføre en række værker. Gyldendals adm. direktør giver forslaget en positiv modtagelse, men varsler intet kontant bidrag til projektet.
Morten Hesseldahl, adm. direktør, Gyldendal. | Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal
Morten Hesseldahl, adm. direktør, Gyldendal. | Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal

Værker såsom Den Store Danske Encyklopædi, Den Danske Ordbog og Blå Bog skal drives i et offentlig-privat partnerskab. Sådan lyder et forslag fra kulturordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i en kronik i dag i Berlingske.

Forslaget får rosende ord med på vejen fra Morten Hesseldahl, adm. direktør for Gyldendal, der står bag Den Store Danske Encyklopædi. Det digitale leksikon blev varslet lukket i august 2017, men i november meddelte forlaget, at encyklopædien alligevel ville blive videreført.

Forlagsdirektøren mener, det kun er rimeligt, at den danske stat træder til, hvis de nævnte værker fortsat skal have et liv.

"Jeg synes, løsningen lyder helt rigtig. Vi er meget positive over for at gå sammen med Trap, Gads Forlag og andre, der har værker af den størrelse, og stille indholdet til rådighed. Dem, der først og fremmest har glæde af værkerne, er uddannelsesinstitutioner, skoler, gymnasier og biblioteker. Hvis staten siger, at den fremadrettede opdatering og drift skal sikres, så er det også et statsligt ansvar at løfte det," siger Morten Hesseldahl.

Vil ikke lægge penge i projektet

I kroner og ører foreslår Alex Ahrendtsen, kulturordfører for Dansk Folkeparti, over for Berlingske, at der afsættes 25 mio. kr. til projektet. Tanken er at oprette en redaktion på landets universiteter, som står for at drive og opdatere værkerne.

Morten Hesseldahl er tilhænger af tanken om, at staten skal finansiere driften. Han forestiller sig til gengæld ikke, at Gyldendal og de øvrige udgivere selv skal til lommerne.

"Vi stiller massevis af indhold gratis til rådighed, og det stiller vi gerne op med sammen med vores viden. Men vi tænker, at de primære brugere af værkerne er skoler, uddannelsesinstitutioner og biblioteker, og derfor er det naturligt, at det er staten, der driver det. Vi synes, at vi med vores bidrag yder en meget substantiel del, og vi er glade for, at der er en vis politisk forståelse for, at staten kan bidrage med det økonomiske."

Så I stiller gerne værket og indholdet til rådighed, men penge vil I ikke spæde til med?

"Nej, det tænker vi ikke. Vi synes, det er meget konkret og substantielt at stille indholdet til rådighed," siger Morten Hesseldahl.

Han fortæller videre, at han forestiller sig en løsning, hvor udgiverne går sammen med universiteter og andre relevante offentlige aktører i en forening eller et selskab, der agerer bestyrelse for den redaktion, der skal stå for værkerne.

Ifølge Berlingske har de tre ordførere, Mogens Jensen, Alex Ahrendtsen og Bertel Haarder, endnu ikke præsenteret deres tanker for kulturminister Mette Bock (LA).

Da lukningen af encyklopædien blev varslet afviste kulturministeren umiddelbart, at det var en statslig forpligtelse at drive den videre, men meldte sig kort efter også klar til at se på en bredere sikring af den digitale kulturarv.

Tre partier vil sikre encyklopædien med ny vidensportal 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også