Børsen: På tide at slagte mediestøtten

Avisen vil åbne debatten om erhvervsstøtte med et forslag om at fjerne den direkte statsstøtte til aviser og internetmedier.

Der skal ruskes op i statsstøtten til de danske medier for at bryde status quo, hvor gamle avishuse og statslige tv-stationers positioner er sømmet fast på grund af den eksisterende mediestøtte. Derfor er det på tide at "slagte den direkte statstøtte til medierne," skriver Børsen i dagens leder.

Baggrunden for lederen er er en artikel i avisen, hvor det bliver slået fast, at Folketingets partier er enige om, at der skal skæres i erhvervsstøtten. For at åbne debatten, om hvor pengene skal findes, foreslår Børsens ansvarshavende chefredaktør, Anders Krab-Johansen, at politikerne fjerner den direkte statsstøtte til aviser og internetmedier.

"Løsningen vil isoleret set skade et medie som Børsen, så der er ikke tale om skjult egoisme forklædt som altruisme," skriver han i lederen.

Mere lige konkurrencevilkår

Afskaffelsen af mediestøtten vil med tiden føre til mere mangfoldighed i mediebilledet og mere lige konkurrencevilkår for alle. For som mediestøtten er udformet i dag, er mulighederne for nyskabelserne små ifølge Anders Krab-Johansen.

"Børsens forslag er, at den direkte statsstøtte til medierne udfases over et par år. Til gengæld udstrækkes momsfritagelsen til at omfatte både aviser og digitale medier. Besparelsen for statsbudgettet er 250 mio. kr. om året, hvis man laver regnestykket for 2016."

Han henviser til den direkte statsstøtte, hvor der gives støtte til medier - både digitale og trykte - godkendt af Kulturstyrelsen. Samlet løber det op i 381 mio. kr. i år ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet. Dertil kommer den inddirekte støtte via momsfritagelse for aviser til en værdi på 369 mio. kr. i 2016.

Derudover fremhæves licensstøtten til DR og TV 2-regionerne som værende endnu en grund til at fjerne statsstøtten. Konkurrencen er skæv mellem de private- og fondsejede medier og de statslige medier, hvilket sandsynligvis fører til, at de private medier løbende bliver mere økonomisk klemte.

Med den udmelding tilslutter Anders Krab-Johansen sig til koret af organisationer og personer, der gennem en længere periode har bedt om en revurdering af både DRs rolle og licenssystemet.

DJ efterlyser fokus på indhold i DR-debat

Danske Medier vil have licensen ned med 25 pct. 

Boxer: Frit valg af tv-kanaler vil presse DR til bedre indhold

Dyrby: Sådan bør DR forandre sig 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også