Briefing: Ugen i mediebranchen

Afskedigelser i Egmont Publishing, Politiken-opkøb, etablering af nyt produktionsselskab og forlagsduel i klasselokalerne. Selvom ugen har været kort, har den ikke manglet nyheder fra Mediedanmark. Få overblikket her.
Foto: Egmont/PR
Foto: Egmont/PR

Grundlovsdag og fars dag i én samlet pakke denne højhellige fredag skal ikke snyde dig for den ugentlige overflyvning over tingenes tilstand i mediebranchen.

Ugens første større historie landede faktisk allerede i pinsen, hvor det kom frem, at Egmont Publishing har afskediget ni medarbejdere og lagt tre moderedaktioner på tværs af Euroman, Eurowoman og Alt for damerne sammen. Coronakrisen har grundlæggende forandret den økonomiske virkelighed i modeindustrien - og det koster annonceindtægter i mediehuset, der derfor nu har taget konsekvensen heraf, forklarede magasindirektøren. I den forbindelse har Euroman (igen) valgt at outsource layoutarbejdet.

Knap var ugen gået i gang, før det unge kulturmedie Kulturmonitor sagde farvel til tilværelsen som selvstændigt foretagende og lod sig opkøbe af Politiken Nicher, der er en del af JP/Politikens Hus' nicheportefølje.

Om et helt tredje hjørne af mediebranchen kunne vi fortælle, at Danmarks to største forlag lægger an til duel i klasselokalet. Det sker ved, at frem mod skoleåret 2020/2021 har Gyldendal og Lindhardt og Ringhof etableret sig i nye samarbejder og på nye forretningsområder, der skal positionere dem bedre på markedet for digitale læremidler samt læring generelt.

Også fra producentbranchen var der nyt. Produktionsselskabet Monday vil nemlig gerne spille en større rolle på fiktionsmarkedet og har til dét formål etableret selskabet Monday Scripted. Selskabet ejes af Monday, der har majoriteten af ejerskabet, og af Anders Toft Andersen, der skal stå i spidsen for den nye satsning med titel af fiktionschef. Han kommer fra en stilling som producer hos Apple Tree Productions.

Ugens Q&co tog et kig på situationen i USA bl.a. i selskab med Huffpos internationale redaktør Louise Roug og satte fokus på podcastmarkedet i et interview med stifter af podcastplatformen Podimo, Morten Strunge. Rådgiver og politisk kommentator Michael Kristiansen var ugens gæstevært.

TV 2-priser og Bagmandspolitiet rejser tiltale

Vi fortsætter turen rundt i de forskellige afkroge af branchen. For torsdag offentliggjorde Slots- og Kulturstyrelsen en luns af sin årlige rapport "Medieudviklingen i Danmark", hvor der blev sat tal på influencermarkedets udvikling og størrelse gennem de seneste år. Måske lidt overraskende viser opgørelsen, at markedet kun har set ganske beskeden vækst gennem 2018-2019.

TV 2 har endnu ikke meldt næste års pris for sin hovedkanal ud. Men ikke desto mindre er Danske Mediedistributører gået sammen med Dansk Erhverv for at opfordre til, at der ikke kommer en prisstigning. TV 2 har endnu ikke meldt ud om prissætningen de kommende år.

Og til trods for en ellers stille semi-hellig Grundlovsdag blev det fredag formiddag meldt ud, at Bagmandspolitiet har besluttet at rejse tiltale mod Dansk Reklame Film for en bedragerisag, der blev opdaget internt i slutningen af 2017 og efterfølgende meldt til politiet af egen drift.

Som om det ikke var nok, så dryppede det også ned i ugens nyhedsstrøm fra syndfloden af kritik, der er væltet ind over det for længst overståede DAB-udbud, der faldt ud til Radio Louds fordel. Efter at have kritiseret alt fra forløb, betingelser, realisme, målgruppe til lyttertal siden november, nåede vi således forrige uge til Radio- og tv-nævnet, der som bekendt har vægtet ansøgningerne og tildelt sendetilladelsen. Nævnet har afvist at udlevere korrespondancen mellem sig selv og sit sekretariat i Slots- og Kulturstyrelsen, hvilket har fået politikerne til at true med bål og brand. Nu får de så lov til at se dokumenterne i fortrolighed. Politikerne overvejer stadig, om der skal indledes en advokatundersøgelse.

Ugens tal

4,65 pct. Så meget stiger akademikernes løn i DR over de næste tre år. Overenskomsten er den første, der er faldet på plads, mellem DR og en hel stribe forbund, siden forhandlingerne i sidste uge rykkede i Forligsinstitutionen, efter der var varslet konflikt fra 1. juni. Konfliktvarslet er siden udskudt 14 dage.

Nyt på navnefronten

Jens Jonatan Steen, Netavisen Pios chefredaktør, stopper. Han rykker ind i hjertet af Socialdemokratiet for at blive leder af partiets udviklingsenhed på Christiansborg.

Rahul Yadav får ansvaret for driften og udviklingen af TV 2's streamingtjeneste TV 2 Play, når han 1. juli tiltræder som digital udviklingsdirektør.

Camilla Frank og Ramus Navntoft tiltræder begge i juli som nye redaktionschefer i Gyldendals Bogklubber.

Det læste vi i andre medier

I denne uge kigger vi uden for de danske grænser, nærmere bestemt USA, hvor både Twitter-Trump-turbulens og anti-racisme-optøjer hurtigt kan sætte tanker i gang om betingelserne for ytringsfrihed.

New York Times har skrevet en ganske interessant artikel om, hvordan Twitter gennem længere tid havde trukket op en streg i sandet - inden præsident Donald Trump overtrådte det sociale medieselskabs brugervilkår ifølge Twitters egen opfattelse.

Financial Times har viderefortalt øjenvidneberetninger fra journalister i Minneapolis, der så deres kollegaer blive anholdt af politiet for at gøre deres arbejde. Og mediechefer fra flere hjørner af landet giver udtryk for deres bekymring for medarbejdernes sikkerhed og mulighed for at dække protesterne i gaderne.

Med ønsket om en god weekend,

MediaWatch

 

Fik du ikke hørt ugen mediemagasin Q&co, kan du nå det her:

Vil du springe frem til ét bestemt indslag? Spol frem til:

00:15:17 Louise Roug, Huff Post, og Katrine Villarreal Villumsen, Kongressen.com

00:38:59 Helene Holst, Berlingske

00:53:01 Morten Strunge, Podimo

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også