MediaWatch

DR indgår overenskomst for akademikere

Onsdag blev DR og akademikernes fagforbund enige om en ny treårig overenskomst, der giver lønstigning, men udfaser en sabatordning. Aftalen er den første efter overenskomstforhandlingerne blev rykket til Forligsinstitutionen.

Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

DR har indgået ny overenskomst med forbundene under Akademikernes Centralorganisation (AC). Det oplyser DR på sin hjemmeside.

Aftalen giver akademikerne i DR en lønstigning på 4,65 pct. over tre år. Samtidig bliver en sabbatordning for de akademikere, der er ansat som programmedarbejdere, udfaset til gengæld for fordel for en fem fleksible fridage om året. Derudover er der aftalt en ekstra feriefridag årligt.

"Det er det bedste resultat på lønrammen, vi har fået de seneste 10 år. Vi har ikke afgivet værdier for at få en ren lønramme på 4,65 procent. Samtidig går det meste af stigningen til kollektive lønforhøjelser. Jeg synes, det er meget acceptabelt, når man ser på den situation, samfundet står i med coronakrisen, og at DR står med en besparelse på 250 millioner kroner næste år," siger Jonatan Elmer, der er chefforhandler for AC til DR.

Undgår afskedigelser

Også DR's ledelse er tilfreds med aftalen, som ifølge økonomidirektør Nikolas Lyhne-Knudsen kan gennemføres, uden DR skal spare medarbejdere.

"Forliget indeholder en lønstigning, der er på niveau med det private mediemarked, og derudover erstattes den nuværende sabbatordning med en anden og mere fleksibel ordning, som man også kender andre steder fra. Det er vi fra DR’s side tilfredse med. Og så er økonomien i forliget sådan, at vi ikke behøver gennemføre afskedigelsesrunder for at finde pengene – det er glædeligt for begge parter," siger Nikolas Lyhne-Knudsen til DR.

Aftalen gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. juni 2020 og tre år frem. Ud over akademikerne i programproduktionen gælder overenskomsten også for akademikere i ledelse, administrion og teknik.

Overenskomsten er den første, der nu hakkes af, efter forhandlingerne i slutningen af sidste måned rykkede til Forligsinsitutionen, efter der var varslet konfilkt fra 1. juni. Det konfliktvarsel er efterfølgende blevet udskudt 14 dage af forligsmanden og omfattede 10 forbund. Ud over akademikerne, som nu er ude af billedet - er det Djøf, IDA, Bibliotekarforbundet, Dansk Journalistforbund (DJ) samt FH-forbundene Metal, HK, 3F København, 3F Industri og Medieforbundet i DR, MDR.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere