MediaWatch

Jørgen Ejbøl får Publicistprisen

"Ejbøl er publicist, han har altid været publicist, og han vil altid være publicist," begrunder Publicistklubben valget af bestyrelsesformanden for JP/Politikens Hus som årets prismodtager.

Foto: Mik Eskestad

Publicistklubben har valgt at give Publicistprisen 2013 til Jørgen Ejbøl, formand for JP/Politikens Hus og tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten.

Han  får prisen for sit "mangeårige virke for pressefrihed, ytringsfrihed og sin kamp for retten til at publicere. Og han får den i ti-året for den dristige og vellykkede fusion mellem Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet, som er Jørgen Ejbøls helt store fortjeneste," skriver Publicistklubben i en pressemeddelelse, "Egentlig kan det udtrykkes meget kort: Ejbøl er publicist, han har altid været publicist og han vil altid være publicist."


Ledelsesposter

Jørgen Ejbøl har en lang karriere i dansk dagspresse bag sig. Siden han blev uddannet journalist, har han haft ledelsesposter på en lang række medier, heriblandt Fyns Amts Avis, Billed-Bladet, Berlingske, Jydske Vestkysten og altså posten som ansv. chefredaktør for Jyllands-Posten fra 1993 - 2003.

De år var præget af indædt konkurrence og aviskrig på dagbladsmarkedet. Jørgen Ejbøl blev kendt for sin barske og direkte stil - både som leder internt på avisen og i sine strategiske angreb på konkurrenterne og kampen for at gøre Jyllands-Posten til Danmarks mest læste avis. Han er ofte blevet citeret for vendingen "min tank har ingen bakgear" og fik navnet "pansergeneralen"

Det var fra samme stol han sammen med direktør for Politikens Hus, Lars Munch, gennemførte fusionen af de to fondsejede mediehuse. Et strategisk træk mod den fælles konkurrent Berlingske. Fusionen lykkedes, og siden har Jørgen Ejbøl siddet i spidsen for koncernens bestyrelse. 

Presse- og ytringsfrihed

Men pansergeneralens barske facon suppleres af et stort engagement og ansvar for både pressefriheden som princip og de medarbejdere, der deltager i opgaven, sagde Elizabeth Svane,  politisk redaktør ved Fyens Stiftstidende, i sin tale ved gårsdagens prisoverrækkelse.

Hun fremhævede Ejbøls kamp for pressefriheden - både i udlandet og herhjemme. Blandt andet som chefredaktør for Jyllands-Posten under Muhammed-krisen:

"Jørgen Ejbøl er også manden, der skærmer dem, der skal skærmes. Det var der flere, der mærkede og aldrig glemeer, da Muhammed-krisen var på sit højeste," sagde Elisabeth Svane.  

Ved siden af formandsposten i JP Politikens Hus A/S er Jørgen Ejbøl også stærkt engageret i kampen for pressefriheden i de lande, hvor den har det svært. I Rusland, på Balkan og i Egypten.

Prisoverrækkelsen overværede Ejbøl selv via Skype fra Grønland, hvor han er bestyrelsesformand for Sermitsiak i Nuuk.

Publicistklubben er en forening for danske journalister og kommunikationsfolk. Sidste år gik prisen til Per Westergård, direktør i Fynske Medier.

"Overordentlig dårlig idé" runder 10 år 

Mere fra MediaWatch

CNN varsler afskedigelser

En fyringsrunde, der vil finde sted denne uge, er blevet annonceret til medarbejderne i CNN. Ifølge CNN Business bliver den omfattende.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs