En del af Watch Medier

MediaWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
24.11.2022kl. 11.20

Mediernes fremtid afhænger af evnen til radikal fremtidsdrevet innovation

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt den digitale transformation påvirker mediebranchen, men derimod hvordan vi nu transformerer det digitale. Branchen står midt i en krise med faldende annonceindtægter, inflation, stigende papirpriser og fyringsrunder, og det er vigtigere end nogensinde at understøtte radikal innovation, skriver fremtidsforsker Sofie Hvitved.
Foto: Gingers Eyes Photography
Af Sofie Hvitved, seniorrådgiver og head of media hos Instituttet for Fremtidsforskning.

Medieklummen. Creator Economy, Generative AI, algoritmer, prompting, metaverset og web3. Hvor meget ved du egentlig om alle de nye tendenser, som stormer frem i medielandskabet?

Min oplevelse er, at der desværre er ret få fra mediebranchen, som får tid og ressourcer til rent faktisk at få overblik over de nye tendenser og teknologier. Og så har vi slet ikke snakket om, hvor få som derfra får lov til at arbejde struktureret med, hvordan de nye teknologier og forbrugsmønstre potentielt set kan komme til at forandre deres medie. På godt og ondt.

For selvom mange medier oplever – eller i hvert fald italesætter - at det går helt ok i mediebranchen, og at der ikke er tale om en brændende platform, så står det ret klart, at løsningerne til mediernes fremtid ikke er fundet.

Medieklummen

I MediaWatch Medieklumme kommer skiftende profiler med deres indspark til centrale temaer, aktuelle problemstillinger og brudflader i medielandskabet fra hver deres hjørne af branchen.

Sofie Hvitved er denne uges klummeskribent

Sofie Hvitved er seniorrådgiver hos Instituttet for Fremtidsforskning, hvor hun har fokus på medielandskabets fremtid, metaverset og megatrends samt udviklingen af medier og teknologi.

Hun er uddannet cand. mag. i medievidenskab og har en fortid i DR Strategi & Projekt samt været projektleder på mediekonferencen New Media Day. Sofie Hvitved er desuden medlem af Medienævnet.

Læg hertil den globale finansielle krise, som er i sigte, papirkrisen, energikrisen, et øget omkostningsniveau for medierne, samtidig med at en faldende abonnementsskare skriger til himlen om nye løsninger. Medierne er i konstant i beta, og det er vigtigere end nogensinde at holde øje med de nye tendenser, som potentielt kan rykke på de tektoniske plader under medielandskabet.

Spørgsmålet er, hvordan de danske medier følger med og kan være helt fremme i bussen, når det kommer til udviklingen og være på forkant af alverdens medieinnovation?

Hvorfor fremtidsforskning og radikal innovation?

Der er i min optik en kæmpe udfordring med innovationsniveauet i det danske medielandskab.

I foråret 2022 fik jeg glæden af at være en del af juryen til INMA – International News Media Association. En organisation med medlemmer verden over, hvor jeg skulle være med til at bedømme de mest innovative projekter. Ingen danske projekter var med – og selvom der var en lang række spændende projekter, var innovationsniveauet i mine øjne ikke særlig højt, når man ser, hvad der sker i andre brancher.

Siden 2022 har jeg ligeledes fået æren at af sidde med i Medienævnet, hvor vi udover produktionsstøtte også uddeler en lille pose penge til innovation i medielandskabet. Også her skuffer niveauet af radikal innovation desværre, hvilket naturligvis også skyldes en forældet lovgivning, som bliver tilpasset endnu mere langsomt end medierne, hvilket ikke ligefrem fremskynder processen med radikal innovation.

Der er kort sagt et stort uudnyttet potentiale, som vi ikke formår at løfte. Det er, som om der er nogle blinde vinkler i nye forretningsmodeller og udnyttelsen af nye strukturer, som vi ikke formår at knække. Set udefra er de danske medier blevet bedre til at arbejde på tværs af branchen, men i de seneste fem år, hvor jeg har vendt blikket mod fremtidens medielandskab som fremtidsforsker på Instituttet for Fremtidsforskning, er jeg kun blevet mere forstærket i min antagelse af, at noget må gøres.

Best practice på fremtidens medier

“Hvis du zoomer ud i fremtiden og ser tilbage på i dag, så vil du undre dig over, hvordan du har kunnet leve dit liv uden Augmented Reality. Ligesom vi i dag undrer os over: ”Hvordan kunne folk som mig vokse op uden internettet?’”

Har Tim Cook, CEO i Apple, ret i ovenstående udtalelse? Apple satser stort på Augmented Reality (AR) og forventes på vej med deres første AR-brille.

Det er ikke til at vide, om han får ret, men det er heller ikke det, der er det vigtige ved at arbejde med fremtidsscenarier og radikal innovation. Scenarier handler om at øve sig på fremtiden og blive klogere på, hvordan man som organisation kan forberede sig. Det vigtige er at være bevidst om de forskellige mulige, plausible og sandsynlige fremtider, og at vi tager beslutninger med viden om de retninger, det kan tage.

Vi skal være klar til at imødekomme de mulige retninger. Og det er ikke nok kun at gardere sig mod de store strømninger, som det f.eks. ses gennem initiativet Danish Press Publishers’ Collective Management (DPCMO), som laver fælles front mod big tech. Vi bliver nødt til at se på, hvorledes vi kan skabe nye mulige produkter, services og forretningsmodeller. Ellers ender vi med at gøre danske medier irrelevante for fremtidens forbrugere.

Selvom flere af de større danske mediehuse mener, at der ikke er tale om brændende platforme i medielandskabet, så er det et faktum, at de fleste internationale medier er i gang med at omstille sig. Flere og flere mediehuse er gået i gang med at arbejde struktureret med fremtiden for at kunne tænke mere radikal medieinnovation, og senest har Schibsted åbnet deres nye Futures Lab, hvor de arbejder fokuseret med tre mulige scenarier: Allestedsnærværende forbindelser (bl.a. virtual reality, augmented reality og wearables), Digitale identiteter (bl.a. decentraliserede identiteter, som ikke kontrolleres af en central organisation eller enhed) samt den syntetiske revolution (bl.a. computeregenereret indhold som GPT-3). Et virkelig spændende projekt, som jeg personligt glæder mig til at følge.

Fremtidsdrevet radikal innovation

Min pointe er, at vi har brug for at frigøre kapital i Danmark til at samle kræfterne og arbejde med de nye tendenser på en struktureret måde, hvor viden bliver tilgængelig på tværs af medierne, så vi sammen kan hæve barren. Nuvel, der findes bestemt en masse innovative projekter derude med talentfulde, kreative kræfter og et højt vidensniveau hos medarbejderne, men det virker til, at det er svært at få samlet kræfterne og få beslutningstagerne i toppen til at indse, at der skal lægges risikovilligt kapital for at sikre mediernes overlevelse på lang sigt.

Tænk, hvis vi havde et Mediedanmark, der kunne gå foran i udviklingen. I stedet for kun at forbedre det eksisterende, så turde arbejde på at opfinde noget nyt. I stedet for at tænke indefra og ud som medie, så prøve at tænke udefra og ind fra andre brancher. I stedet for at stå i nuet og lægge strategier baseret på erfaring, så forsøge at gå ti år ud i fremtiden og se tilbage på udviklingen og de mulige radikale ændringer, som skal til for at løse udfordringerne. Og sidst men ikke mindst dykke ned i de mange vigtige spørgsmål i stedet for at tro, at vi kender løsningerne. Det er blandt andet det, fremtidsdrevet radikal innovation indebærer.

I mine øjne er der ingen tvivl om, at der er brug for radikalt nye løsninger til et bæredygtigt mediebillede og forventningerne fra fremtidens mediebrugere. Medierne er nødt til at turde mere, end de gør i dag.

Relaterede artikler:

  • Foto: Stine Tidsvilde

    Inddrag brugerne i din personalisering

  • Malte Jørstad, Dataredaktør på TV 2 Fyn og tidl. ekstern lektor og journalistisk fellow ved SDU, er denne uges medieklummeskribent. | Foto: Af Stine Tidsvilde

    Medieklummen: WHAT! Finder de unge nyheder på sociale medier?

  • Foto: PRIVATFOTO

    Når politikere bliver memes på Tiktok

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Aller Media gennemførte i denne uge sin anden fyringsrunde på få måneder. | Foto: Pr Aller Foto og Video
TV

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelser i Aller Media og DR, stillingsnedlæggelser hos Kristeligt Dagblad, danske medier på Tiktok og TV 2 i førersædet, når det kommer til at tiltrække læsere. Få overblik over ugens største nyheder.
  • Medieklummen: 2023 er året, hvor du arbejder med AI: Her er 9 værktøjer til at komme i gang
  • Mediechef er blandt de syv opsagte i Aller Media

For abonnenter

Foto: Jonas Olufson
MediaWatch

Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien

Foto: Pr, Filmfyn
Medienyt

Filmfyn laver ny organisationsstruktur

For abonnenter

Foto: Ebbe Rosendahl / Tv 2
TV

TV 2 flytter aftenfladen til Odense

For abonnenter

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler

Den iranske filminstruktør Jafar Panahi smilende i sit hjem i 2010. Dengang lige efter han var blevet løsladt efter en fængselsdom. Han regnes som en af Irans vigtigste filminstruktører og er en torn i øjet på det religiøse regime. | Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran

Læs også

Foto: Ebbe Rosendahl / Tv 2
TV

TV 2 flytter aftenfladen til Odense

Ledelsen ved endnu ikke, hvad det kommer til at betyde på medarbejderfronten, men en ny aftenflade på TV 2 og tv2.dk skal udkomme fra Odense.

For abonnenter

Foto: Pr, Dmjx
Navne

Erfaren undersøgende journalist bliver chef for nyt gravercenter

Den nye chef skal nu i gang med at sammensætte det team, der skal drive centret og hjælpe med at understøtte den undersøgende journalistik i lokalområderne i Danmark.

For abonnenter

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Digital

Danske medier på Tiktok: Risikoen er værd at løbe

Zetland, TV 2 Echo og Ekstra Bladet satser på Tiktok. Trods databekymring og et afkast, der er svært at måle, sætter platformen dem i en kontakt med brugere, de ikke når nogen andre steder, lyder det.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler – 10.02
  • Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran – 09.54
  • Microsoft: Iranere stod bag hackerangreb på Charlie Hebdo – 09.09
  • Briefing: Ugen i mediebranchen – 3. feb.
  • Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien – 3. feb.
  • Amazon sætter ekspansion af supermarkeder på pause – 3. feb.
  • Filmfyn laver ny organisationsstruktur – 3. feb.
  • TV 2 flytter aftenfladen til Odense – 3. feb.
  • Danske medier på Tiktok: Risikoen er værd at løbe – 3. feb.
  • Amazon Prime Videos storsatsning har tiltrukket over 100 mio. seere – 3. feb.
  • Medlemmer er utilfredse med lukkethed om Medieansvarsudvalgets arbejde – 3. feb.
  • ChatGPT runder 100 millioner brugere og løfter sløret for betalingstjeneste – 3. feb.
  • Andelen af nydanskere i filmbranchen er stigende – 3. feb.
  • Erfaren undersøgende journalist bliver chef for nyt gravercenter – 3. feb.
  • Better Collective køber andel i betting- og mediefirma – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

  • People Manager for Upright Music

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Life science journalist

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • SoMe Manager

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

Se flere jobs

Watch Job

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Erfaren IT Supporter

Se flere jobs

Job

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

  • People Manager for Upright Music

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Life science journalist

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • SoMe Manager

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

Se flere jobs

Kolofon

MediaWatch
Søg

Sektioner

  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Julie Mia Fogde

julie@mediawatch.dk

Tlf.: +45 3330 8301

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Job

Abonnement

Prøv MediaWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

mediawatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Læs mere om abonnement her

Adresse

MediaWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8365

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MediaWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MediaWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge