DR afviser at der nemt kan gives adgang til mediearkiv

Det har længe været et ønske fra både medieaktører og politikere at få frigivet DR-indhold fra de seneste årtier. Men det er ikke helt så lige til, lyder det fra afdelingschef i DR.
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

I flere omgange har det været på den politiske dagsorden, at DR's såkaldte mediearkiv skal gøres frit tilgængeligt for danskerne, efter digitaliseringsarbejdet af hovedparten af indholdet blev færdigt i 2017. Men det er et større arbejde end som så, lyder det fra Mette Skou Lauridtsen, der er afdelingschef i DR Jura, indkøb og rettigheder, i Berlingske.

"DR's arkiv er i stort omfang digitaliseret – dog er meget af det ikke i en kvalitet, så man kan stille det til rådighed på en streamingtjeneste, ligesom der for eksempel mangler metadata," siger Mette Skou Lauridtsen til avisen.

Samtidig er rettighedssystemet i Danmark bygget op sådan, at rettighedshavere og medvirkende skal have betaling, hver gang et program genudsendes eller streames, så det vil være en stor opgave at kortlægge, hvem der skal have royalties, når de gamle DR-programmer bliver set, forklarer hun.

I stedet har DR sammen med Det Kongelige Bibliotek foreslået, at borgere skal kunne tilgå arkivet gennem bibliotekets eksisterende onlineløsning.

Meldingen fra DR kommer, efter både mediefolk og flere politiske partier har genåbnet diskussionen om mediearkiverne i forbindelse med forhandlinger om en ny medieaftale. Både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har meldt ud, at de går ind for, at mediearkivet bliver gjort frit tilgængeligt.

Forlagsdirektør: DR's mediearkiv bør åbnes for alle

Film- og kulturfolk i fælles opråb: Frigiv DR's mediearkiv

K og EL vil genoplive krav om digital adgang til DR's arkiver 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også