MediaWatch

Film- og kulturfolk i fælles opråb: Frigiv DR's mediearkiv

Direktører fra bl.a. Producentforeningen og forlaget Gyldendal samt en række tidligere DR-direktører er gået sammen i en fælles henvendelse til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), hvori de opfordrer til at stille DR's mediearkiv gratis til rådighed i forbindelse med nyt medieforlig.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Af frygt for at større emner overtager dagsordenen under de forestående forhandlinger om et nyt medieforlig, retter en række film- og kulturfolk, hvoraf flere har baggrund som direktører i DR, nu henvendelse til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) med ønske om, at også en frigivelse af DR's mediearkiv bliver en del af et nyt medieforlig.

Det er sket i et debatindlæg i Politiken, som er underskrevet af bl.a. Producentforeningen, Gyldendals adm. direktør, Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører og tidligere DR Koncerthuset- og radiodirektør i DR.

"Mediearkivet er en guldgrube af kulturarv, historisk kildemateriale og folkelige højdepunkter. Ved at åbne arkivet for danskerne vil den elektroniske kulturarv blive aktiveret og bidrage til nationalt fællesskab i en tid, der ellers præges af globalisering – også på medieområdet," lyder det i debatindlægget, hvor underskriverne påpeger, at DR's direktion tilbage i 2006 lovede at få stillet mediearkivets indhold til rådighed.

Både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har udtrykt opbakning til, at der skal gives digital adgang til DR's arkiver. Og i den seneste smalle medieaftale, som blev indgået af VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti i 2018, blev det vedtaget, at DR skulle efterleve den tidligere aftale om at åbne dørene til arkivet og gøre det søgbart inden udgangen af 2023. Men da S-regeringen tiltrådte i 2019, blev kravet sat i bero.

K og EL vil genoplive krav om digital adgang til DR's arkiver

Copydan: Udbredelse af DR-arkiv bør sikres i medieforlig 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs