Copydan: Udbredelse af DR-arkiv bør sikres i medieforlig

DR's arkiv skal ikke ligge frit tilgængeligt på techgiganternes platforme, men i stedet formidles af DR selv, mener formand for Copydan.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

DR's store arkiv skal behandles som levende kulturarv, som skal ud til alle danskere, men indholdet skal kurateres og bredes videre ud, skriver Sandra Piras, for Copydan Arkiv og sekretariatschef hos Danske Filminstruktører, i et debatindlæg i Altinget.

"Kunstnere og kulturproducenter ønsker, at det store public service-arkiv fortsat skal være hjemmehørende hos DR, men at DR i langt højere grad end i dag skal udvikle, kuratere og markedsføre kulturarven aktivt overfor danskerne. For først, når danskerne ser og oplever den fælles kulturarv, kan den skabe værdi og glæde," lyder det i indlægget.

Hun taler samtidig for muligheden for at at stille tv-arkivet til rådighed for alle aktører, som mod honorering til rettighedshavere ønsker at anvende arkivet.

Debatten om DR's store arkiv har længe været på tapetet, senest i medieforliget fra 2018, hvor det blev vedtaget, at DR skulle efterleve en tidligere aftale om at åbne dørene til arkivet og gøre det søgbart inden udgangen af 2023. Men da S-regeringen tiltrådte i 2019, blev kravet sat i bero.

I sidste uge lød opfordringen igen fra Konservative og Enhedslisten om at pålægge DR i et kommende medieforlig at give offentligheden adgang til det digitale arkiv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også