MediaWatch

Ny håndsrækning fra staten sikrer faktatjekportals overlevelse i 2022

Mens forhandlingerne af et nyt medieforlig formentligt først sætter i gang næste år, vil regeringen og støttepartierne med en bevilling på tre mio. kr. holde hånden under den uafhængige online faktatjekker.

Kultur - og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Fake news og misinformation kan fordreje ens syn på virkeligheden, og det er bidende nødvendigt at have en instans i Mediedanmark, der kan skille fakta fra fiktion. Det mener kulturministeren, der, bakket op af SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, har søgt om en bevilling til på tre mio. kr. til at holde faktatjekmediet Tjekdet i luften næste år.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

"Vi skal kunne stole på de nyheder, vi møder i avisen, radio og tv og på sociale medier og andre steder på internettet. Derfor er det godt, at vi har en uafhængig dansk faktatjek-institution, som hjælper os med at fjerne og påpege fejl og misinformation i medierne og på de sociale platforme," siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i meddelelsen.

Hun bekræfter desuden, at de længe ventede medieforhandlinger, hun holder tovet på, ikke er gået i gang endnu, og at en aftale, hvori der kunne sikres midler til bl.a. Tjekdet, først vil blive indgået næste år.

"I de kommende medieforhandlinger skal vi drøfte, hvordan vi kan sikre, at vi kan have tillid til, hvad vi hører, ser og læser i en tid, hvor techgiganterne får større magt over den offentlige samtale. En endelig medieaftale falder først på plads i det nye år, og derfor har det været vigtigt for mig og partierne bag at holde hånden under TjekDet i 2022," siger kulturministeren i meddelelsen.

Tjekdet blev lanceret i 2016 nærmest samtidig med, at Donald Trump blev valgt som præsident i USA. Han satte for alvor fake news på dagsordenen både i hjemlandet og på den anden side af Atlanten. Mediet faktatjekker påstande fremsat af politikere, medier, organisationer eller personer i den offentlige debat.

Eksempelvis har det tjekket 38 påstande med Socialdemokratiet som afsender, mens det tidligere regeringsparti Venstre har fået gransket i alt 57 postulater siden 2016.

Teknisk set har kulturministeren anmodet Finansudvalget på Christiansborg om de tre mio. kr., som skal komme fra reserven på årets kulturelle aktstykke - pengene dertil kommer fra udlodningsmidlerne, som stammer fra Danske Spil og Klasselotteriets overskud. Tjekdet drives af Foreningen Tjekdet, der er en nonprofitorganisation, og mediet er derfor annoncefrit og gratis.

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Lindhardt og Ringhof ser gevinst i forskelligheder med nykøbte Clio

Med overtagelsen af edtech-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for lærermidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser bl.a. af Clios adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs