MediaWatch

Overborgmester vil forsvare København mod techgiganter

Københavns overborgmester, Frank Jensen, er klar til at tage samme skridt som Barcelona, der har udviklet et forsvar mod techselskabers indflydelse på den digitale infrastruktur. Der er bred opbakning fra Christiansborg.

Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters /Ritzau Scanpix

I Barcelona har byen udviklet en udbudspolitik, der kræver, at alle virksomheder, der samarbejder med bystyret og i den anledning indsamler data, skal sende dem tilbage til bystyret. Oplysningerne bliver efterfølgende delt med virksomheder i det omfang, borgerne giver tilladelse. Det er en model, som Københavns overborgmester, Frank Jensen, gerne vil lade sig inspirere af, skriver Politiken.

Den såkaldte Barcelonamodel har ifølge avisen mindsket techselskaber som Google og Facebooks interesse i at sætte sig på den digitale infrastruktur i Barcelona. Og ifølge informationsteknolog Francisca Bria, der står bag modellen, har målet med udviklingen været at forsvare byen mod "oligarkiet af techgiganter", der indsamler og opbevarer alle data, som fremtidens byudvikling bliver formet af.

"Barcelonas model ligner en befriende demokratisk tilgang til borgernes data. Jeg ser helt nye perspektiver i måden, vi kan få hjælp til at udvikle den kommunale velfærd på," siger Frank Jensen til Politiken og tilføjer, hans forvaltning nu ser på, hvordan København kan lade sig inspirere af erfaringerne med modellen.

Tilsvarende er der interesse fra Christiansborg for at gøre det samme, hvor S-regeringen samt støtterne i R, SF og EL ønsker at undersøge, om Barcelonamodellen kan rulles ud i hele Danmark. Ligeledes er der opbakning til idéen fra Venstre, skriver Politiken.

Danmarks tech-ambassadør vil gøre internettet mindre lovløst

Google betaler skattebøde og ubetalte regninger for milliarder

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere