MediaWatch

SF vil have ændret offentlighedsloven

Som regeringsparti stemte SF for en ny offentlighedslov, men nu vil partiet gøre op med hemmelighedskræmmeri.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto/Arkiv

Offentlighedsloven bliver misbrugt af myndighederne til at mørkelægger sager, mener SF, der vil have fjernet to omstridte bestemmelser fra loven - eller have strammet dem op.

Det skriver Jyllands-Posten.

SF var som regeringsparti i 2013 med til at vedtage den udskældte offentlighedslov, men nu kræver partiet ændringer.

"Det ser ud, som om bestemmelserne misbruges til at lukke ned for sager, som offentligheden burde have indsigt i. Loven virker ikke efter hensigten og har udviklet sig til at være et demokratisk problem," siger SF's retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til avisen.

Stejler over mørklægning

SF har været kritisk over for den strammere lov om åbenhed, siden partiet forlod regeringen. Særligt stejler SF over, at mørkelægningsregler gør det muligt for ministerier og styrelser at hemmeligholde oplysninger.

Det er blandt andet sket i forbindelse med, at Forsvaret indgik aftale med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, som er kontroversielt, da fem af firmaets vagter i 2007 skød og dræbte 17 civile irakere og sårede 20 i det centrale Bagdad.

Et dokument fra 10. oktober 2007 kan måske kaste lys over de instrukser, daværende forsvarsminister Søren Gade (V) fik i forbindelse med aftalen.

Men på grund af den udskældte offentlighedslov nægter Værnsfælles Forsvarskommando, som er en styrelse under Forsvarsministeriet, at udlevere notatet.

Ifølge Lisbeth Bech Poulsen er det et godt eksempel på, at "man bruger loven til at lukke ned for noget, som offentligheden burde have adgang til".

V: En "gratis omgang"

SF vil derfor have de andre partier bag aftalen - De Radikale, Socialdemokraterne, Venstre og De Konservative - til møde efter sommerferien for at få fjernet eller ændret regler om såkaldt ministerbetjening og politikerbestemmelse.

Venstres ordfører på sagen, Jan E. Jørgensen, kalder dog SF's udmelding en "gratis omgang", fordi SF kunne have opsagt aftalen før valget. Derfor er det "mærkværdigt", at partiet i stedet får til pressen.

"Så kan SF stå frem i avisen som de hellige, mens vi står tilbage som bad guys, som ikke vil være med til at ændre det," siger han til Jyllands-Posten og understreger, at Venstre står ved aftalen.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs