MediaWatch

Ombudsmand vil granske del af offentlighedslov nærmere

Folketingets ombudsmand har bedt ministerier om flere oplysninger for at sikre, at der tages nok hensyn til princippet om meroffentlighed i den nye offentlighedslov, når ministerier giver afslag på aktindsigt med henvisning til reglen om ministerbetjening.

Foto: Emil Ryge Christoffersen, Jyllands-Posten | Foto: Emil Ryge Christoffersen, Jyllands-Posten

Ombudsmanden har fået tallene for, hvornår ministerierne har brugt reglen om undtagelse i offentlighedsloven i forbindelse med ministerbetjening. Samtidig har han dog bedt fire ministerier om flere oplysninger, oplyser han i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om Finansministeriet, Justitsministeriet, Kulturministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet, der nu skal komme med nærmere oplysninger om afgørelser om aktindsigt, hvor princippet om meroffentlighed har vejet højere end reglen om ministerbetjening.

”Vi kan ikke udlede noget af tallene endnu, for vi ved ikke, hvad der ligger bag afgørelserne. Det vil vi forsøge at afdække ved at indhente og gennemgå nogle af sagerne. Det overordnede formål er at sikre, at meroffentlighedsprincippet også i ministerbetjeningssager spiller den vigtige rolle, som offentlighedsloven lægger op til”, siger Folketingets ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i meddelelsen.

Ifølge opgørelsen fra alle ministerierne var der sidste år 275 sager, hvor ministerbetjeningsreglen er blevet brugt. I 49 af disse er princippet om meroffentlighed blevet taget i brug.

”Det er naturligt at se nærmere på Justitsministeriet, der er ressortmyndighed for offentlighedsloven. Herudover ønsker vi at undersøge såvel ministerier, der ofte bruger ministerbetjeningsbestemmelsen, som ministerier, der sjældent bruger den. Vi har også lagt vægt på at kigge både på ministerier, der sjældent eller aldrig giver meraktindsigt i ministerbetjeningssager, og ministerier, der ofte gør det,” siger Jørgen Steen Sørensen i meddelelsen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs