MediaWatch

Digital 'EU-bombe' vækker bekymring i dansk filmbranche

Et indre digitalt enhedsmarked, som EU-Kommissionen vil have indført, kan få alvorlige følger for dansk film, mener filmbranchen.

Foto: Egmont

EU-kommissionens plan om et indre digitalt enhedsmarked kan få skæbnesvangre følger for dansk film, lyder advarslen fra den danske filmbranche, skriver Berlingske.

Danske film og tv-serier bliver ofte både finansieret af offentlige filmstøttemidler og private investeringer i ind- og udland. Det sker typisk ved forsalg af distributionsrettigheder i de enkelte lande. Men med Kommissionens forslag,, som gør det muligt at se eksempelvis DR's dramaserier eller Netflix, uanset hvilket EU-land de befinder sig i, bortfalder af disse rettigheder.

"Det vil blive meget sværere at finansiere nye film, og konsekvensen vil være, at der vil blive lavet færre film. Når man finansierer en film i dag, sælger man rettighederne til de enkelte markeder, hvor den lokale distributør vælger, hvornår og hvordan filmen skal lanceres i biografer, på DVD, digitalt osv. Et digitalt indre marked vil ophæve disse grænser, det vil udhule udnyttelsesmulighederne i hvert enkelt land, og det vil kunne slå bunden ud af en i forvejen skrøbelig filmøkonomi," siger Kenneth Wiberg, direktør for Nordisk Film Distribution, til Berlingske.

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen deler bekymringen og henviser til, at Kommissionens planer er i klar modstrid med filmaftalen fra sidste år. Han opfordrer Folketingets partier til at undersøge konsekvenserne af forslaget for dansk film.

Mere fra MediaWatch

Medieklummen: Rapporter peger på flere triste nyheder for journalister

Flere fravælger at læse nyheder, unge mennesker opsøger dem ikke aktivt, og sociale medier har overhalet nyhedsmedier som hovedkilde for de unge til nyhederne. Branchen står med et tiltagende framenteringsproblem, og vi bliver nødt til at tale om det, lyder det fra Uffe Gardel, der har ført pennen i denne uges medieklumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs