MediaWatch

66 pressefolk er blevet dræbt i år

Pressens folk lever livet farligt, når de er på opgave i konfliktzoner. Mange dræbes eller bortføres.

Bl.a. journalisterne James Foley og Steven Sotloff blev dræbt efter at være kidnappet i forbindelse med konflikten i Syrien og Irak.

Angreb på journalister i konfliktområder rundt om i verden er blevet mere barbariske.

Det siger organisationen Reportere Uden Grænser, der i sin årlige rapport om presseforhold har opgjort, at 66 pressefolk er dræbt i 2014 verden over.

Nogle af de mest opsigtvækkende drab er foretaget af den militante islamiske bevægelse Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak.

Dens skarprettere har for løbende kameraer skåret halsen over på journalisterne James Foley og Steven Sotloff.

- Sjældent er journalister blevet myrdet med sådan en barbarisk fornemmelse for propaganda, hedder det i årsrapporten.

Der er registreret et lille fald i antallet af dræbte pressefolk. De 66 dræbte er lidt færre end de 71, der blev dræbt i 2013.

Siden 2005 er der registreret 720 drab på pressefolk.

Imidlertid er det gået den gale vej, når det gælder bortførelse af pressefolk. I 2014 er der registreret 119 bortførelser, og det er 37 procent flere end i 2013.

Reportere Uden Grænser skriver, at det blandt andet skyldes den taktik, som prorussiske separatister i det østlige Ukraine og forskellige militante grupper i Mellemøsten benytter.

Blandt de mange bortførelser er 33 sket i Ukraine, 29 i Libyen og 27 i Syrien. Af de 119 tilfælde er 40 fortsat bortført.

- Lokale journalister betaler den højeste pris. De udgør 90 procent af alle de pressefolk, der er bortført, hedder det.

- Af de 22 journalister, der lige nu er bortført i Syrien, er 16 af dem syrere. Alle otte bortførte journalister i Irak er irakere, hedder det videre.

Problemerne med at fængsle pressefolk, som et lands regime ikke kan lide, eksisterer også i 2014. Verden over sad der per ottende december ifølge organisationen 178 professionelle journalister bag tremmer, fordi de er journalister.

Kina har verdensrekord i at fængsle journalister. Her sidder 29 i fængsler. Herefter kommer Eritrea med 28 og Iran med 19.

/ritzau/AFP

Mere fra MediaWatch

Mediekommentator kalder medieforlig en "lappeløsning"

Endnu en smal medieaftale er landet, uden der bliver foretaget markante ændringer af rammerne for de danske medier, som medievirksomheder kan slå sig på, lyder vurderingen fra mediekommentatorer. De store ændringer er udsat med en lang række udvalg og undersøgelser, og spørgsmålet er, hvor mange af regeringens mål, der reelt kan føres ud i livet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs