MediaWatch

Jelved skærer igennem: Underholdningsorkestret lukker

Opdateret kl. 11:38. Kulturminister Marianne Jelved går imod flertal og underskriver public service-kontrakt med DR, som afliver DR Underholdningsorkestret til nytår.

Foto: Martin Bubandt/Polfoto/Arkiv
DR Underholdningsorkestret bliver ikke skrevet ind i en ny public service-kontrakt. Dermed lukker orkestret til nytår. Det oplyser Kulturministeriet til Ritzau.

Med beslutningen går kulturminister Marianne Jelved (R) imod ønskerne fra et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, De Konservative og et færøsk mandat.

Flertallet har dog været splittet over, hvordan man skulle betale for at redde orkestret, og nu skærer Marianne Jelved igennem:

"DR's økonomiske ramme er lagt fast i medieaftalen. Økonomien kan kun ændres, hvis aftalen tages op igen. Flertallet bag vedtagelsen er ikke enige om at genforhandle aftalen. Det har de ikke været på noget tidspunkt. Derfor genoprettes orkestret ikke," udtaler Marianne Jelved i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Kulturministeren henviser dermed til, at mens den røde del af flertallet, Enhedslisten, ikke vil have, at der skal spares andre steder i DR for at redde Underholdningsorkestret, så afviser de borgerlige partier at tilføre nye penge.

Marianne Jelved har gennem hele forløbet fastholdt, at politikerne bør holde armslængde til DR og lade DR?s ledelse om at bestemme, hvordan de politisk pålagte besparelser skal fordeles.

Samtlige partier i Folketinget bærer ansvaret for besparelserne.

Partierne står alle bag medieforliget, som blandt andet skærer 75 millioner kroner af licensindtægterne og stiller nye krav til DR. Partierne har også samlet krævet, at DR's regionale stationer skulle friholdes i en sparerunde.

Uenige om finansiering

Men derudover har det været op til DR at pege på, hvor der kan skæres. Her har DR selv vurderet, at Underholdningsorkestret godt kan nedlægges. Og det er der ikke et klart flertal, der er villig til at ændre på, mener Marianne Jelved:

"Der skal være enighed i forligskredsen om, hvordan man for eksempel bruger de overskydende licensmidler. Det er der ikke, og derfor er det ikke en måde at finansiere Underholdningsorkestret på. Et flertal er ikke nok af hensyn til beskyttelse af mindretallet i en aftalekreds," siger Marianne Jelved.

SF har tidligere beskyldt flertallet for hykleri og populisme, når man først pålægger DR besparelser og senere ikke kan tåle de besparelser, som, DR mener, er mest fornuftige.

Jelved kan formentlig forvente en barsk kritik fra de borgerlige partier for at handle egenrådigt. Men sagen får næppe konsekvenser for kulturministeren. Enhedslisten har tidligere fastslået, at partiet ikke mener, at sagen er stor nok til at vælte en minister på.

Public service-kontrakten indgås mellem DR og kulturministeren. Kontrakten underskrives inden årets udgang, oplyser Kulturministeriet.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs