MediaWatch

Regeringen forsøger sig med ny magasin-moms

Dansksprogede magasiner sendt fra lande uden for EU skal betale moms fra 1. juli 2015, lyder det i forslag fra Skatteministeriet.

Moms på magasiner sendt fra lande uden for EU har tidligere fået sindene i kog i magasinbranchen. Men nu forsøger regeringen sig med endnu et forslag, skriver Danske Medier.

Fra 1. juli 2015 skal dansksprogede magasiner sendt fra lande uden for EU således betale moms, lyder det i et forslag Skatteministeriet, som netop er sendt i høring.

Regeringen venter, at det vil give et provenu på 40 mio. kr. årligt og begrunder forslaget med, at det vil skabe lige konkurrence mellem magasiner, uanset om de sendes fra EU-lande eller uden for EU.

Kritik fra Barack Obama

I 2011 forsøgte daværende skatteminister Thor Möger Pedersen sig med et lignende forslag. Men modsat denne gang ville regeringen dengang indføre en importmoms på samtlige forsendelser af magasiner og tidsskrifter fra lande uden for EU.

Lovforslaget var et forsøg på at lukke et hul i loven, der gør det muligt for magasinudgivere at få trykt deres udgivelser uden for EU og dermed slippe for at betale moms.

Men forslaget mødte hård kritik fra både ind- og udland. I Danmark kritiserede udgivere såsom JSL Publications, Oxygen Magasiner og Aller forslaget, som ifølge udgivernes egne beregninger ville koste dem tocifrede millionbeløb i momsregninger.

Internationalt mødte forslaget kritik fra en uventet kant. Selveste præsident Barack Obama bad angiveligt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) opgive loven, da hun var på officielt besøg i Det Hvide Hus i starten af 2012, fordi momsloven stod til at ramme amerikanske magasiner.

I sidste ende valgte Thor Möger Pedersen at sætte planerne om magasin-moms på pause.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Aller Media nedlægger printmagasin til unge, TV 2 Øst får ny adm. direktør, og reklame fra Liberal Alliance på TV3+ har rejst debat om politiske reklamer på tv. Få overblikket over den seneste uge i mediedanmark her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs