MediaWatch

Erhvervsmedier sikrer sig forskelligt mod aktiefusk

Flere af de store erhvervsmedier er fælles om at slå hårdt ned på kursmanipulation blandt deres journalister. Men tilgangen og reglerne er forskellige.

Foto: /ritzau/AP/RICHARD DREW/Arkiv

Er det nok at holde sig til de børsetiske regler, eller må journalister slet ikke eje aktier i de selskaber, de skriver om?

Det spørgsmål har Berlingske Business stillet flere af de store danske erhvervsmedier, efter at Bagmandspolitiet i sidste uge sigtede en dansk erhvervsjournalist for kursmanipulation. Den sigtede journalist har har ifølge Bagmandspolitiet skrevet anbefalinger om illikvide aktier, som han har købt lige inden artiklernes offentliggørelse og solgt dem igen umiddelbart efter.

Bagmandspoliti sigter erhvervsjournalist for kursmanipulation

Svaret på spørgsmålet afhænger dog af, hvilket erhvervsmedie man spørger.

Hos både Jyllands-Postens Erhverv og Økonomi og Berlingske Business må medarbejderne nemlig ikke eje aktier i danske virksomheder eller selskaber, der er noteret på børsen i Danmark. Det må de tilgengæld godt hos Dagbladet Børsen, hvor man følger de børsetiske regler, som indebærer, at ingen må handle på baggrund af viden, som ikke er tilgængelig for alle på markedet. Desuden har avisen en regel om, at hvis en journalist ejer aktier i et selskab, vedkommende skriver om, skal han oplyse det til arbejdsgiveren, som herefter fratager journalisten muligheden for at skrive om det konkrete selskab.

Dømt redaktør dropper aktieanbefalinger

Derimod er der intet forbud om at skrive om aktier, man har ejerandel i hos Penge og Privatøkonomi. Derimod har de regler om, medarbejderne på magasinet ikke må handle med de aktier, der bliver omtalt i bladet, fire uger før og 12 uger efter, det udkommer. Det gælder dog som hovedregel ikke de store C20-selskaber.

Redaktør skal i fængsel for kursmanipulation

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs