MediaWatch

Redaktør skal i fængsel for kursmanipulation

Den tidl. redaktør på magasinet 'Penge & Privatøkonomi' Claus Forrai er blevet dømt af Højesteret for at anbefale læserne at købe aktier, han ejede.

Forhenværende redaktør på Bonniers månedsmagasin 'Penge & Privatøkonomi', Claus Forrai, er i dag blevet idømt otte måneders fængsel for kursmanipulation.

Højesteret stadfæstede landsrettens dom, men fordoblede fængselsstraffen fra fire til otte måneder.

Claus Forrai var tiltalt for kursmanipulation ved i en række artikler i Penge & Privatøkonomi fra 2006 - 2008 at have anbefalet sine læsere at købe aktier i forskellige firmaer, som han selv havde investeret i .

Systematisk manipulation
Landsrettens fandt i maj sidste år at Forrai i 13 tilfælde havde opkøbt aktier, til tider for lånte penge, anbefalet dem i magasinet og umiddelbart derefter solgt dem med en væsenligt fortjeneste.

Der er tale om, at "systematiske og betydelige køb og salg af illikvide aktier i mindre selskaber er sket med en væsentlig egeninteresse i aktuel kursstigning, og det må efter landsrettens bevisresultat lægges
til grund, at hans køb, anbefaling og salg har fulgt et så fast mønster, at anbefalingerne i artiklerne i hvert fald delvis må anses for påvirket af ønsket om kursstigning," skriver Højesteret i sin dom.

Åbenhed om journalisters interesser
Højesteret skulle i sin dom tage stilling til, hvor meget journalister og redaktører skal oplyse om deres egne aktier.

Værdipapirhandelsloven kræver, at personer, der som led i deres arbejde udbreder eller udarbejder anbafalinger af værdipapirer, skal sikre, at det sker på en "redelig måde, og at der oplyses om eventuelle interesser eller interessekonflikter i forhold til de værdipapirer eller den udsteder, som anbefalingen vedrører." ?

Claus Forrai skrev i sine artikler, at han selv havde aktier i virksomhederne. Men det var ikke "ikke tilstrækkeligt til at oplyse om hans meget betydelige egeninteresse i de anbefalede aktier," skriver Højesteret.

1 mio. kr konfiskeret
Højesteret stadfæstede desuden landsrettens dom om at konfiskere1 mio. kr af Claus Forrais formue.

Claus Forrai blev fyret i maj 2008, da sagen begyndte. Han er i dag redaktør på det finansielle nyhedsbureau FinansBureauet.dk.

- JHT

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere