MediaWatch

Redaktør skal i fængsel for kursmanipulation

Den tidl. redaktør på magasinet 'Penge & Privatøkonomi' Claus Forrai er blevet dømt af Højesteret for at anbefale læserne at købe aktier, han ejede.

Forhenværende redaktør på Bonniers månedsmagasin 'Penge & Privatøkonomi', Claus Forrai, er i dag blevet idømt otte måneders fængsel for kursmanipulation. 

Højesteret stadfæstede landsrettens dom, men fordoblede fængselsstraffen fra fire til otte måneder. 

Claus Forrai var tiltalt for kursmanipulation ved i en række artikler i Penge & Privatøkonomi fra 2006 - 2008 at have anbefalet sine læsere at købe aktier i forskellige firmaer, som han selv havde investeret i . 

Systematisk manipulation
Landsrettens fandt i maj sidste år at Forrai i 13 tilfælde havde opkøbt aktier, til tider for lånte penge, anbefalet dem i magasinet og umiddelbart derefter solgt dem med en væsenligt fortjeneste. 

Der er tale om, at "systematiske og betydelige køb og salg af illikvide aktier i mindre selskaber er sket med en væsentlig egeninteresse i aktuel kursstigning, og det må efter landsrettens bevisresultat lægges
til grund, at hans køb, anbefaling og salg har fulgt et så fast mønster, at anbefalingerne i artiklerne i hvert fald delvis må anses for påvirket af ønsket om kursstigning," skriver Højesteret i sin dom.

Åbenhed om journalisters interesser
Højesteret skulle i sin dom tage stilling til, hvor meget journalister og redaktører skal oplyse om deres egne aktier. 

Værdipapirhandelsloven kræver, at personer, der som led i deres arbejde udbreder eller udarbejder anbafalinger af værdipapirer, skal sikre, at det sker på en "redelig måde, og at der oplyses om eventuelle interesser eller interessekonflikter i forhold til de værdipapirer eller den udsteder, som anbefalingen vedrører."  ?

Claus Forrai skrev i sine artikler, at han selv havde aktier i virksomhederne. Men det var ikke "ikke tilstrækkeligt til at oplyse om hans meget betydelige egeninteresse i de anbefalede aktier," skriver Højesteret.  

1 mio. kr  konfiskeret
Højesteret stadfæstede desuden landsrettens dom om at konfiskere1 mio. kr af Claus Forrais formue.

Claus Forrai blev fyret i maj 2008, da sagen begyndte. Han er i dag redaktør på det finansielle nyhedsbureau FinansBureauet.dk.

- JHT

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Illustreret Videnskab hentede ny chefredaktør med fortid på B.T., Sam Productions meldte om sikker sejlads gennem 2021, inden modvind ramte i 2022, og rundspørge viste begrænset vilje til at betale for podcasts. Dét og meget mere kan du blive klogere på i denne uges overflyvning over mediebranchen.

Flertal vil af med spilreklamer

Et flertal af den danske befolkning mener, at spilreklamer bør forbydes. Det viser en meningsmåling, som Jyllands-Posten har fået lavet.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs