MediaWatch

Redaktør skal i fængsel for kursmanipulation

Den tidl. redaktør på magasinet 'Penge & Privatøkonomi' Claus Forrai er blevet dømt af Højesteret for at anbefale læserne at købe aktier, han ejede.

Forhenværende redaktør på Bonniers månedsmagasin 'Penge & Privatøkonomi', Claus Forrai, er i dag blevet idømt otte måneders fængsel for kursmanipulation. 

Højesteret stadfæstede landsrettens dom, men fordoblede fængselsstraffen fra fire til otte måneder. 

Claus Forrai var tiltalt for kursmanipulation ved i en række artikler i Penge & Privatøkonomi fra 2006 - 2008 at have anbefalet sine læsere at købe aktier i forskellige firmaer, som han selv havde investeret i . 

Systematisk manipulation
Landsrettens fandt i maj sidste år at Forrai i 13 tilfælde havde opkøbt aktier, til tider for lånte penge, anbefalet dem i magasinet og umiddelbart derefter solgt dem med en væsenligt fortjeneste. 

Der er tale om, at "systematiske og betydelige køb og salg af illikvide aktier i mindre selskaber er sket med en væsentlig egeninteresse i aktuel kursstigning, og det må efter landsrettens bevisresultat lægges
til grund, at hans køb, anbefaling og salg har fulgt et så fast mønster, at anbefalingerne i artiklerne i hvert fald delvis må anses for påvirket af ønsket om kursstigning," skriver Højesteret i sin dom.

Åbenhed om journalisters interesser
Højesteret skulle i sin dom tage stilling til, hvor meget journalister og redaktører skal oplyse om deres egne aktier. 

Værdipapirhandelsloven kræver, at personer, der som led i deres arbejde udbreder eller udarbejder anbafalinger af værdipapirer, skal sikre, at det sker på en "redelig måde, og at der oplyses om eventuelle interesser eller interessekonflikter i forhold til de værdipapirer eller den udsteder, som anbefalingen vedrører."  ?

Claus Forrai skrev i sine artikler, at han selv havde aktier i virksomhederne. Men det var ikke "ikke tilstrækkeligt til at oplyse om hans meget betydelige egeninteresse i de anbefalede aktier," skriver Højesteret.  

1 mio. kr  konfiskeret
Højesteret stadfæstede desuden landsrettens dom om at konfiskere1 mio. kr af Claus Forrais formue.

Claus Forrai blev fyret i maj 2008, da sagen begyndte. Han er i dag redaktør på det finansielle nyhedsbureau FinansBureauet.dk.

- JHT

Mere fra MediaWatch

Journalisthøjskolens rektor stopper

Trine Nielsen vil have mere tid til andre bestyrelsesopgaver, herunder sin nye formandspost for Det Danske Filminstitut, og træder derfor tilbage som rektor for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Prorektor konstitueres på posten, og jagt på ny rektor indledes efter nytår.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs