Medieombudsmand kan være på vej i Sverige

Den svenske udgiverforening tager et nyt skridt på vejen mod et nyt medieetisk system bestående af både Medienævn og -ombudsmand.
Formand for den svenske publicistforening Utgivarna, Jeanette Gustafsdotter, glæder sig over udsigt til mere svensk selvjustits. | Foto: Utgivarna
Formand for den svenske publicistforening Utgivarna, Jeanette Gustafsdotter, glæder sig over udsigt til mere svensk selvjustits. | Foto: Utgivarna

Mens sager om mediernes etik og mangel på samme bliver ved med at dukke op i Danmark, tager svenskerne nu endnu et skridt på vejen mod at reformere tilsynet med medierne.

Den publicistiske udgiverforening Utgiverna har gennem længere tid diskuteret en ny struktur omkring den svenske medieetik, men i går besluttede en enig bestyrelse at gå videre med planerne.

Det oplyser foreningen i en pressemeddelese.

"Det er meget glædeligt at Udgiverne nu - efter lange overvejelser - har truffet beslutning om at gå videre med planerne om et fælles medieetisk system. Det kan styrke alle mediers uafhængighed fra staten og gøre systemet enklere og mere gennemsigtigt for offentligheden," siger talsmand for foreningen, Erik Fichtelius.

Foreningen er interesseorganisation for en lang række svenske medier, og medlemmerne tæller blandt andre Sveriges Radio, TV4-Gruppen, avis- og tidsskriftsudgivere.

Ligner dansk debat

Debatten i Sverige har haft sine paralleller i Danmark. Flere herhjemme har ment, at Pressenævnet, som i dag fungerer som medieetikkens overdommere, har for få muskler at spille med, og derfor er der blevet foreslået en række ændringer af det danske system.

Der er blevet diskuteret alt lige fra, at medier skal kunne idømmes bøder, hvis de laver fejl, over en medieombudsmand, som kan tage mediesjusk og -fejl op af egen drift, og endelig er det blevet foreslået, at journalister skal kunne fratages bestillingen i grove sager om brud på retningslinjerne for god presseskik.

Mange af netop de spørgsmål er endnu ikke afklaret i Sverige.

"Nu vil vi udarbejde en handlingsplan. Der er mange spørgsmål, som er vigtige at tage stilling til, og det arbejde vil tage tid at lægge sig fast på detaljerne. Men beslutningen i går er et vigtigt skridt for presseetikken," siger administrerende direktør for udgiverforeningen, Jeanette Gustafsdotter.

Det nuværende udspil lægger dog op til, at public service-medier omfattet af aftalen skal kunne fratages sendetilladelsen, hvis de ikke overholder de etiske retningslinjer.

BT får kritik for påstand om selvmord

Mediejurister: Ok at lyve for at teste kildekritik

Ny omgang kendelser fra Pressenævnet

21 Søndag får kritik af Pressenævnet

DR får næse for 'En klima-krimi'

Eksperter: B.T. på etisk sidespor i Brorson-sag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også