Eksperter: B.T. på etisk sidespor i Brorson-sag

B.T. gik over stregen, da en journalist ringede til præst i Brorsons Kirke, Per Ramsdal, og tilbød at huse afviste irakiske asylsøgere, mener flere medieeksperter.
MediaWatch

Det var på kanten det presseetisk forsvarlige, da en B.T.-journalist i sidste uge tjekkede et tip ved at ringe til Per Ramsdal, præst i Brorsons Kirke, og foregav at være en person, der ville huse afviste irakiske asylsøgere. Derefter offentliggjorde avisen, at Per Ramsdal var villig til at bryde loven ved at hjælpe asylsøgerne til at blive i landet.

Det mener Jacob Mollerup, lytternes- og seernes redaktør i DR samt Lasse Jensen, der er er redaktør på 'Mennesker og medier' som sendes på P1.

"Her gælder samme regler som skjult kamera. Man skal kun anvende den slags metoder, når alt andet er umuligt, og hvis det har en afgørende samfundsmæssig betydning. Det har det ikke i dette tilfælde," siger Jacob Mollerup til kristeligt-dagblad.dk.

Også Journalisthøjskolens mediejurist Oluf Jørgensen er kritisk over for B.T.'s fremgangsmåde.

"Samtalen afdækker faktisk ikke det, som B.T. påstår. De beskylder Per Ramsdal for at være hemmelig bagmand i et netværk, der skjuler flygtninge for politiet, men det bliver ikke afdækket i samtalen. Derfor mener jeg, at B.T.'s skjulte optagelser og ikke mindst deres artikel med disse voldsomme beskyldninger, der ikke er dækning for, er i strid med god presseskik", siger Oluf Jørgensen til politiken.dk.

Ifølge journalisten.dk, så strider fremgangsmåden også mod Berlingske Medias eget etiske regelsæt fra 2008, hvor der står:

"Artikler må ikke være frembragt med journalisten som agent provocateur eller ved at journalisten har tilskønnet til ulovligheder."

B.T.'s ansvarshavende chefredaktør, Peter Brüchmann, tager ikke kritikken til sig.

"Vi imødeser den (anmeldelsen, red.) med fortrøstning, for det er en helt legitim journalistisk metode at gøre det her, og vi gør det for at finde ud af, om det tip, vi har fået, er korrekt," siger han til Ritzau ifølge kristeligt-dagblad.dk.

Per Ramsdal mener ikke, at B.T. har belæg for historien:

"Jeg kan pure afvise, at jeg skulle stå bag noget som helst netværk, der hjælper med at skjule flygtninge. Når jeg bliver ringet op af mennesker, lytter jeg til dem. Det gjorde jeg også med B.T.-journalisten, der udgav sig for at være flygtningeven," siger han til Ritzau ifølge bt.dk.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også