Biograferne er fortsat udfordret af korte vinduer

Hvor er indtægtsgrundlaget, når man flytter rundt på vinduerne, spørger den adm. direktør i Danmarks største biografkæde. Han håber på en løsning i slutningen af 2022, men tror først på en normal situation i 2025.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/JPA
Foto: Mikkel Berg Pedersen/JPA

Det er King Kong vs. Godzilla. Eller biografer mod filmdistributører.

Hvorvidt de to fantasimonstre egentlig har samme størrelse, er et godt spørgsmål. Og det samme spørgsmål kan stilles om biograferne og filmdistributørerne.

Ikke desto mindre så udkæmper King Kong en krig mod Godzilla, ligesom biograferne og filmdistributørerne gør i øjeblikket. Det kom blandt andet til syne, da monsterfilmen skulle have premiere i Danmark i maj. For kaijufans måtte i de største dele af landet gå forgæves i den lokale biograf.

For som MediaWatch har beskrevet flere gange, så er biograferne ikke tilfredse med, at filmdistributørerne ønsker at forkorte det vindue, hvor film eksklusivt vises på det store lærred - det såkaldte biografvindue.

Det kom blandt andet netop til udtryk ved filmen King Kong vs. Godzilla, som blot seks biografer i Danmark viste.

Børsen kan i dag skrive, at danskernes efterspørgsel for at sidde i de bløde, røde sæder er tilbage. Men krigen mellem de to parter er ikke stoppet. For parterne har stadig svært ved at indgå aftaler, da biograferne ikke ønsker at betale samme filmleje ved et reduceret vindue.

“Vi står lige nu med den udfordring, at vi skal finde ud af, hvordan vi og filmselskaberne får indhold frem til biograferne på en måde, som alle kan leve med. Jeg har en forhåbning om, at vi finder ud af det i slutningen af 2022. Man kan blive lidt i tvivl om, hvor indtægtsgrundlaget er, når man flytter rundt på vinduerne,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen, der er adm. direktør i Danmarks største biografkæde, Nordisk Film Biografer, til avisen.

Direktøren fortæller videre, at han først tror, at der er en normal situation i 2025.

Den sorte enke

Det er langt fra første gang, at Asger Flygare Bech-Thomsen lufter sin utilfredshed med distributørerne.

"Vi tager det film for film, og så ser vi, om vi kan lande nogle fornuftige aftaler. Jeg tror, at der vil være skubben og puffen i flere år endnu, før vi finder fælles fodfæste," sagde han f.eks. til Politiken i juli.

Udtalelsen kom i forbindelse med, at Disneys storfilm "Black Widow" i weekenden havde premiere på filmselskabets streamingtjeneste Disney+ samtidig med amerikanske og internationale biografer. Og for første gang har Disney offentliggjort tal for, hvad filmen har indbragt på streamingpremieren via funktionen Premier Access.

På streamingtjenesten alene indbragte filmen 60 mio. dollar, svarende til 375 mio. kroner. Med biografindtægterne indbragte filmen samlet 218 mio. dollar - 1,4 mia. kr.

Fastlåst tvist

Disneys beslutning om delvist at droppe det biografvinduet betød, at Cinemaxx og Nordisk Film Biografer boykottede "Black Widow". Resten af de danske kæder kunne ikke nå frem til en aftale med filmgiganten.

"Black Widow" er ikke den eneste film, der ikke har fundet vej til danske biografgængere på grund af kuldsejlede forhandlinger mellem filmdistributører og biografer. Det gælder bl.a. Oscarvinderen "Nomadland" og "Wonder Woman 1984".

Ifølge filmdistributøren SF Studios handler tvisten om, at bl.a. Nordisk Film Biografer ikke udviser fleksibilitet i spørgsmålet om biografvinduet. Omvendt har Asger Flygare Bech-Thomsen tidligere forklaret MediaWatch, at Nordisk Film Biografer ikke kategorisk er afvisende over for et kortere biografvindue, men agiterer for, at biograferne i så fald skal betale en lavere pris for filmlejen.

Nordisk Film Biografer om pres på biografvindue: "Lige nu er en ekstrem situation"

Nordisk Film Biografer forudser flerårig armlægning med distributører

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også