Skyttegravsslaget mellem biografer og distributører fortsætter

Forhandlinger mellem Nordisk Film Biografer og SF Studios om prisen for et kortere biografvindue pågår med museskridt fra film til film.
Casper Bonavent, adm. direktør Nordisk Film Biografer. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Casper Bonavent, adm. direktør Nordisk Film Biografer. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

To af de største spillere i det danske spillefilmsmarked - Nordisk Film Biografer og SF Studios - har fortsat svært ved at finde fælles fodslag omkring prisen for et forkortet biografvindue. Det skriver mediet Finans.

Knasten er, at flere af de store amerikanske filmproducenter nu udbyder nye film simultant eller få uger efter biografpremieren på streamingtjenester - særligt motiveret af coronanedlukninger. Det har ført til, at Nordisk Film Biografer har boykottet flere af forårets filmbaskere bl.a. Oscar-vinderen "Nomadland" og "Wonder Woman 1984", der er udkommet på streamingtjenesterne Disney+ og HBO Nordic.

Ifølge distributionsdirektør hos SF Studios, Frederik Malling Juul, er gruset i forhandlingerne, at aktører som Nordisk Film Biografer ikke udvider fleksibilitet, men vil fastholde biografvinduets længde.

"Du kan ikke finde andre brancher, hvor der eksisterer sådan en protektionisme. Det er lidt frustrerende. For det er jo et spørgsmål om at finde en ny vej i en ny verden," siger Frederik Malling Juul til Finans.

Biografer afviser kritik

På biografsiden står bl.a. Casper Bonavent, adm. direktør for Nordisk Film Biografer i Danmark, der afviser, at biografernes anke handler om et forkortet biografvindue i lyset af streamingtjenesternes komprimering af seernes tålmod. Problemet ligger ifølge ham i, at distributørerne forlanger den samme pris for et produkt, som er forringet, når biografernes eneret på visningen forkortes.

Den nordiske chef for Nordisk Film Biografer, Asger Flygare Bech-Thomsen, har tidligere forklaret til MediaWatch, at man ikke kategorisk er afvisende over for et kortere biografvindue, men agiterer for, at distributørerne farer med lempe og sænker prisen på filmleje, hvis de hurtigt vil forkorte biografvinduet.

"Hvis man vil gøre det markant kortere i et hug, så vil biograferne naturligt kræve en markant mindre filmleje, og det gør ondt, hvis man som filmdistributør har regnet med at 40-60 pct. af ens filmomsætning skal komme fra biograferne," sagde han i den forbindelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også