MediaWatch

Svensk internetudbyder skal blokere piratsider

Nordisk Film og dele af tv- og filmbranchen har fået rettens ord for, at svensk internetleverandør skal blokere kunders adgang til pirattjenester.

Pirattjenesten Swefilmer blev i sommer lukket ned af det svenske politi.

Hovrätten, der er den svenske pendant til landsretten, pålægger svenske Bredbandsbolaget at blokere ulovlige filmdelingssider såsom Pirate Bay de næste tre år. Det skriver SVT.

Dommen fra Hovrätten går imod en dom fra byretten og betyder, at Bredbandsbolaget, der er en del af Telenor Sverige, skal forhindre sine kunder i besøge et antal pirattjenester. Hvis selskabet ikke følger dommen, pålægges det en bøde på 500.000 svenske kr., skriver SVT.

Dommen vækker begejstring i film-, tv- og musikbranchen, som i 2015 stævnede Bredbandsbolaget for at være medvirkende til brud på ophavsrettigheder. De krævede, at Bredbandsbolaget blokerede adgangen til Pirate Bay og Swefilmer, som er en svenskside. Bag kravet står bl.a. Universal Music, Sony Music, og Nordisk film och SF. De har fået opbakning fra bl.a. TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery, C More og SVT.

"Vi glæder os over, at retstilstanden er afklaret. Dette er et skridt i den rigtige retning," siger Per Strömbäck, som repræsenterer filmbranchen, til SVT.

Bredbandsbolaget har igennem hele forløbet været modstander af kravet. Selskabet mener, at der er tale om at censurere indhold, og frygter, at internetleverandører i fremtiden kan blive tvunget til at blokere adgang til kontroversielle sider for at undgå juridiske konsekvenser.

"Det her rejser mange spørgsmål: Hvad betyder det for de svenske internetbrugere? Hvilke ansvarsområder får vi? Vi er meget overrasket over dette udfald," siger Jonas Jegerborn, direktør i Bredbandsbolaget, til SVT.

Siden sagens begyndelse for to år siden er Swefilmer blevet lukket ned af politiet, mens Pirate Bay fortsat er en af Sveriges største pirattjenester.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere