MediaWatch

Rapport: Facebook er mindretallets debatforum

Selvom størstedelen af danskerne er på Facebook, indbyder det sociale medie ikke til en bred politisk debat, viser rapport.  

Foto: JENS DRESLING/POLFOTO/ARKIV

De færreste blander sig i den politiske debat på Facebook, selvom de fleste bruger det sociale medie flittigt, skriver Politiken.

Den smalle debatlyst er et af de resultater, der fremgår af Kulturstyrelsens rapport ”Sociale medier – brug, interesseområder og debatlyst”, der blev offentliggjort før jul

Omkring 8000 danskere med en profil på et social medie har deltaget i undersøgelsen. Adspurgt om deres lyst til at deltage i en debat om et politisk emne som for eksempel Danmarks deltagelse i krig, svarer 5,9 pct., at de er "meget villige" og 10 pct., at de er "lidt villige".

Top 30: Her er de mest virale nyheder i 2015

Facebooks høje besøgstal er derfor ingen garanti for en bred debat, mener professor Stig Hjarvard, der er en del af forskerholdet bag rapporten, og som er overrasket over tallene.

"Når rigtig mange ikke ønsker at ytre sig om noget politisk kontroversielt på Facebook, så vil det, vi ser på Facebook, givetvis ofte være et mindretals synspunkter. For der findes jo ophedede, politiske debatter ad libitum på nettet. Man skal bare vare sig gevaldigt for at opfatte de synspunkter, der rejses, som om de repræsenterer hele befolkningen," siger Stig Hjarvard, der uddyber, at det ofte er radikale holdninger, der kommer til at sætte dagsordenen, og at det også får mange til at melde sig ud af debatten på de sociale medier.

Ifølge rapporten, som MediaWatch tidligere har beskrevet hovedresultaterne i her, er 91 pct. af de 16-89-årige, som benytter sociale medier, på Facebook mindst en gang om ugen, og af dem brugere 69 pct. det sociale medie en eller flere gange dagligt.

Mere fra MediaWatch

Tidligere Loud-direktør lancerer nyhedspodcast

Pengene til lanceringen af projektet er de tre måneders løn, som Rasmus Mark Pedersen fik efter at være blevet fyret fra det tidligere Radio Loud. Om et halvt år skal podcasten have økonomi til at ansætte flere medarbejdere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs