Guldregn over kendte forfattere

Der er millioner på vej til de forfattere, der har bøger på landets biblioteker. Flere journalister har pæne indtægter fra bogskriveri.

Igen i år topper Bjarne Reuter listen over forfattere, der indkasserer en check fra den årlige biblioteksafgift. Det viser den årlige opgørelse over forfatternes indtægter fra afgiften.

180.434 eksemplarer af Bjarne Reuters værker står på de danske biblioteker, og det giver samlet set forfatteren 769.047 kroner i biblioteksafgift. Nogenlunde samme beløb modtog han sidste år.

Kun 4 pct. af de 8.521 forfattere på listen over modtagere får over 100.000 kr. i den årlige biblioteksafgift.

I alt bliver 175,8 millioner kroner fordelt mellem forfattere, journalister, oversættere, billedkunstnere, illustratorer og komponister i år. Beløbet ligger dermed på samme niveau som forrige år.

Efter Bjarne Reuter følger Josefine Ottesen med en indtægt på 651.066 kroner, og på de tredje- og fjerdepladsen ligger hhv. Lene Kaaberbøl og Bent Haller.

Journalister på listen

Flere journalister er også på listen over modtagere af biblioteksafgiften. Her topper bl.a. krimiforfatterne Elsebeth Egholm og Leif Davidsen med knap en halv million kr. hver. Længere nede finder man blandt andre Jesper Stein Larsen, Rune Lykkeberg og Erik Valeur. 

Biblioteksafgiften fordeler sig ellers således, at 31 procent af personerne på listen modtager mellem 10.000 og 99.999 kroner. 23 procent får mellem 5.000 kroner og 9.999 kroner og 42 procent får mindre end 5.000 kroner.

Biblioteksafgiften er en dansk kulturstøtteordning. Pengene går til en stribe danske kulturformidlere, der bl.a. har bøger og værker til udlån på folkebibliotekerne.

Hvor meget hver enkelt modtager i støtte, afhænger af, hvor mange bogeksemplarer vedkommende har til udlån på bibliotekerne rundt om i Danmark samt sidetal og bøgernes genre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også