MediaWatch

Styrelse undersøger DR's Eurovision-lån

Erhvervsstyrelsen undersøger nu, om Wonderful Copenhagens millionlån af DR var i strid med erhvervsfondsloven.

Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Efterspillet om de massive budgetoverskridelser ved forårets Eurovision får nu også Erhvervsstyrelsen til at reagere, skriver Metroxpress.

De skyldes, at to millionlån, som DR gav til Wonderful Copenhagen op til Eurovison kan være i strid med erhvervsfondsloven.

Ifølge Erik Werlauff, professor i fonds- og selskabsret på Aalborg Universitet, skulle Erhvervsstyrelsen have været orienteret om lånene på forhånd, da de potentielt kunne have ruineret fonden Wonderful Copenhagen.

Fik ikke besked

Lånene blev givet kort før det internationale grandprix skulle i luften. Wonderful Copenhagen-selskabet, Projektselskabet, var på det tidspunkt løbet tør for penge, og samarbejd spartneren gik derfor til DR og fik ad to omgange ydet lån for i  alt 32,1 mio. kr. til en rente på 10.78 pct. Det fremgår af de aftaledokumenter, som DR tidligere på ugen valgte at offentliggøre efter pres fra politikerne.

Wonderful Copenhagens daværende bestyrelsesformand underskrev to støttebreve, der gav DR garanti for, at pengene vil blive betalt tilbage inden nytår. Men lånene blev ikke godkendt af den øvrige bestyrelse eller af Erhvervsstyrelsen, skriver Metroxpress, og det er i strid med erhvervsfondsloven, mener Erik Werlauff.

Vil vurdere forløb

Oplysningerne får nu Erhvervsfonden til at undersøge, om styrelsen skulle have vurderet lånene, der blev givet i slutningen af april og begyndelsen af maj.

"Vi er allerede i kontakt med fonden, og vi vil i lyset af de nye informationer også spørge ind til disse dispositioner for at vurdere, om Erhvervsstyrelsen som fondsmyndighed skulle have samtykket," skriver kontorchef Lars Bunch fra Erhvervsstyrelsen til Metroxpress.

Erhvervsstyrelsen bekræfter over for mediet, at den skal godkende lån, "hvis de medfører risiko for fondens eksistens".

Udgifterne til Eurovision i København endte på omkring 334 mio. kr., hvoraf DR betalte 197 mio. kr. Projektselskabet under Wonderful Copenhagen, som var støttet af Københavns Kommune, Region Hovedstaden, Wonderful Copenhagen og ejendomsselskabet bag de tidligere B&W-bygninger på Refshaleøen, Reda, brugte 137 mio. kr. og endte med et underskud på 58 mio. kr.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs