DR-chef: "Sindedag" er ikke sukkerovertræk

Når DR omtaler dagens prikkerunde som "sindedag", handler det ikke om at lægge glasur på alvoren i en fyringsrunde, siger HR-chef og underdirektør Henriette Frandsen Melau, DR.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Det har udløst flere kritisk-ironiske bemærkninger på de sociale medier, at dagens store prikkerunde i DR-ordbogen går under navnet "sindedag".

Bl.a. skriver Berlingskes tidl. digitale direktør Mads Kristensen på Twitter: "Fra organisationen der gav os begrebet "menneskechefer" kommer nu den frygtede efterfølger: "Sindet"."

Og på Facebook følger Børsens nyhedsredaktør Susanne Sayers trop og kalder "sindet" for et pænere ord for at blive fyret, der ikke bruges for at skåne ofrene, men for at ledelsen kan beskytte sig selv: "Hvis man motiverer og sinder, lyder det mere positivt, end når man straffer og fyrer. Men resultatet er det samme for dem, det går ud over. Fri os for den type newspeak og eufemismer," skriver hun.

"Det er en del af kulturen"

Ifølge  HR-chef Henriette Frandsen-Melau er udtrykket dog ikke et led i en PR-strategi, der skal få dagens fyringer til at glide lettere ned blandt medarbejder. Det skriver sig ind i DR's kultur og juridiske rammevilkår, der betyder, at en fyring skal varsles, inden den kan træde i kraft.

”Det er vores vilkår, fordi vi som offentlig virksomhed er underlagt forvaltningsloven. Det betyder, at man ikke kan skride til fyring med det samme. Der er en høringsfrist med mulighed for at lave indsigelser eller lignende for at omgøre vores beslutning. Det er først efter høringsperioden, vi kan sende opsigelsen.”

Men det forpligter jer vel ikke til at bruge et udtryk som"sindedag"?

”Nej, men det er et DR-udtryk, der har levet i DR længe, og som er en del af kulturen og sproget her.”

Kunne det være på tide at gøre op med udtrykket i lyset af, at det kan blive opfattet som "sugarcoating”?

”Det er ikke den oplevelse, jeg har internt i huset. Hvis det var et ønske fra de faglige organisationer, at vi kiggede på det, og de synes, at det signalerede, at vi prøvede at kalde det noget mindre grimt, så måske, men det oplever jeg ikke. Så længe det ikke er medarbejderne, der siger det, har jeg ikke haft overvejelser om det,” siger Henriette  Frandsen-Melau, der understreger, at problematisk eller ej, er det ikke ekstern kommunikation DR's HR-afdeling lægger kræfterne i på en dag som i dag.  

”Jeg kan godt forstå, at folk undrer sig over ordet. Men vi tager den her proces meget alvorligt, og vi har brugt mange kræfter på at tilrettelægge en proces, der er så værdig som mulig i samarbejde med vores faglige organisationer. Det væsentlige for os er, at vores medarbejdere og chefer oplever, at det er en  værdig proces, ikke så meget andet.”

I alt har 101 medarbejdere i dag fået besked om, at de står til fyring, mens 49 har søgt og fået en frivillig fratrædelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også