MediaWatch

Dalende DAB-salg kan true FM-sluk

Salget af DAB-radioer aftog kraftigt i 2012 på grund af dårlige konjunkturer kombineret med stigende udbredelse af smartphones, vurderer ny BFE-direktør.

Salget af DAB-radioer voksede voldsomt fra 2005 og frem, men nu synes bestanden af DAB-radioer at stabilisere sig på 1,3 mio. enheder.

Salget af DAB modtagere er halveret fra fra 2011 til 2012. BFE's årlige forbrugerundersøgelse, som TNS Gallup gennemførte i januar, viser, at der i 2012 blev solgt 106.000 DAB-radioer - mod 217.000 året før.

"Det kan få konsekvenser for den mediepolitiske beslutning om lukning for FM-båndet i 2019 – den beslutning gennemføres kun, såfremt 50 pct. af radiolytningen sker via DAB i 2018,” konstaterer BFE's nye direktør Laila Kelp Rasmussen i BFE's DigiMail.

Med til historien hører, at DAB-salget var meget højt i 2011, hvilket skyldtes omlægningen af DR's kanaler, herunder flytningen af P2 og P1 til DAB i november.

BFE’s tolkning er da heller ikke, at DAB har toppet i forbrugernes øjne - eller er passé.

"Vi kan se, at stadig flere lande tilslutter dig DAB og DAB+, og derfor bliver det mere interessant for producenterne. Det, der kan kickstarte udviklingen er, at der kommer DAB-radioer som standard i bilerne.”

Masser af radioer i husstandene

Det lave salg af DAB og DAB+ i 2012 skyldes formentlig især dårlige konjunkturer i 2012 kombineret med, at nysalget af smartphones og tablets er steget, vurderer den nye BFE-direktør.

"Når man har en radio på telefonen og computeren, tillader mange sig nok ikke at bruge penge på at skaffe sig en ekstra radio til køkkenet – og så nøjes man måske med at lytte til radio via telefonen/it-udstyret,” siger hun til Mediawatch.

Der blev i alt solgt 383.000 radioer i 2012. Husstandsdækningen for alle radiomodtagere er svagt faldende: Fra 98 pct. i 2007, er tallet langsomt dalet til 93 pct. i 2012, men udbredelsen er stadig høj; der er 6,63 mio. radioer i de danske hjem.

I runde tal fem modtagere per husstand.

Ny radiodirektør tvivler på en fremtid med DAB

MediaCast: "DAB er fremtidens radioplatform"

 

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere