Lektor: Skriv "kriminel" i stedet for "terrorist"

Det kan opfordre til heltedyrkelse og inspirere til nye angreb, når medierne dækker terror så intenst, som de gør. Det mener en forsker, der foreslår, at medierne ændrer ordbrug.
Organisationer som Islamisk Stat opnår nærmest heltedyrkelse på grund af mediernes dækning, mener forsker. | Foto: Polfoto/AP
Organisationer som Islamisk Stat opnår nærmest heltedyrkelse på grund af mediernes dækning, mener forsker. | Foto: Polfoto/AP

Ord har magt, lyder et gammelt ordsprog. Den opfattelse deler Karsten Pedersen, lektor ved Center for Magt, Medier og Kommunikation på Roskilde Universitet. Han foreslår, at de danske medier stopper med at bruge ordet terrorist, men i stedet udtryk som "kriminelle" og "massemordere" for at stoppe den heltedyrkelse, som den intense mediedækning af de seneste ugers terrorangreb grænser til ifølge hans opfattelse. Det skriver Berlingske.

"Der bor mennesker i Vesteuropa, som i forvejen hælder mod Islamisk Stat og andre terrororganisationer. De kan se den intense mediedækning som reklame for organisationer og opfatte det som heltedyrkelse, når én terrorist får samtlige mediers opmærksomhed," siger Karsten Pedersen til avisen.

Løsningen er ikke, at medierne helt dropper terrordækningen, mener han. I stedet bør de ændre deres omtale af gerningsmændene, fordi det ifølge hans opfattelse kan modvirke en potentiel glorificering.

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen afviser dog i samme artikel, at avisen vil ændre sine retningslinjer. Han mener, det vil være problematisk og en glidebane, hvis aviserne bliver nødt til at pakke deres dækning ind.

Karsten Pedersens kritik lægger sig i slipstrømmen på den verserende diskussion om mediernes dækning og rolle som formidler efter sommerens terrorangreb. Den franske avis Le Monde besluttede som flere andre medier i forrige uge ikke at vise billeder eller nævne navne på terrorister fremover. Herhjemme har DR også meldt ud, at man vil indskrænke brugen af billeder af terrorister i dækningen, mens Berlingske, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten har afvist at indføre en tilsvarende regel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også