MediaWatch

Eksperter kritiserer mørklægning i kvælstofsag

Berlingske fik udleveret stærkt overstregede dokumenter i landbrugspakke-sag. Det kritiseres af flere eksperter.

Foto: Peter H. Petersen/Polfoto/Arkiv

En række ministerier har holdt oplysninger tilbage i kvælstofsag, og det møder kritik fra flere eksperter. Det skriver Berlingske.

Sagen handler om den stærkt omdiskuterede landsbrugspakke og dens miljømæssige konsekvenser. Sagen, der blev kendt som gyllegate, endte med at koste tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjær Hansen (V) posten.

Berlingske anmodede i foråret om aktindsigt et i et såkaldt kvælstofcover, som ifølge Berlingske viser, at "regeringstoppen fra begyndelsen har kendt til en stribe problemer med landbrugspakken uden at viderebringe de samme advarsler til Folketinget." Da aktindsigterne blev sendt til Berlingske, havde ministerierne overstreget og fjernet omkring 80 pct. af dokumenternes indhold.

"Det er jo nærmest det hele, ministerierne har undtaget. Alle væsentlige oplysninger er taget ud. Men som jeg læser det, er der ifølge reglerne intet, man burde kunne undtage. I stedet burde I have fået alle oplysningerne i kvælstofcoveret. Det er min helt klare vurdering," siger Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Berlingske og bakkes op af andre eksperter.

Berlingske har siden fået adgang til dokumenterne ad anden vej og kan derfor sammenligne dokumenternes fulde ordlyd med de dele, som ministerierne har udleveret til Berlingske.

Statsministeriet har ikke kommenteret Berlingskes artikel, mens Miljø- og Fødevareministeriet henviser til et tidligere i sagen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jyllands-Posten skærer millioner af printsider væk, nye tal gør status over tv- og streaming-forbruget, og forskere giver tips til kunstig intelligens i medievirksomheder. Vi gennemgår de saftigste historier på MediaWatch i uge 49 lige her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs