MediaWatch

Lidegaard skal betale dagbøder og erstatning for spionartikel

Politikens tidligere chefredaktør må til lommerne, efter der er faldet dom i retssag imod ham. Han har endnu ikke besluttet, om han vil anke dommen.

Foto: Mik Eskestad/Polfoto

Opdateret 13.50 - Politikens tidligere chefredaktør Bo Lidegaard skal betale 100.000 kr. i erstatning til journalist Per Michaelsen samt 10 dagbøder af 1000 kr. til statskassen, har Københavns Byret afgjort i dag. Det skriver Politiken.

Sagen går tilbage til maj 2012, da avisen skrev, at Per Michaelsen var under mistanke for at være "storspionen alle leder efter". Journalisten var ifølge Politikens artikel i søgelyset for at have fungeret som spion for den østtyske efterretningstjeneste, Stasi.

Af artiklen fremgik det, at Michaelsen var den mand, som koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis mistænkte for at være hovedperson i den "værste spionsag i Danmark".

Oplysningen kom ikke fra forskeren selv, men fra to andre historikere, der sagde, at Thomas Wegener Friis over for dem havde peget på Per Michaelsen. Men det ville han hverken be- eller afkræfte, da han blev ringet op af Politiken.

Pressenævnet kritiserede senere Politikens dækning, og dagens byretsdom inkluderer også, at Politiken skal trække uddrag af de pågældende artikler tilbage.

Per Michaelsen havde krævet, at Bo Lidegaard skulle idømmes fængelsstraf samt betale 300.000 kr. i erstatning.

Journalist vil ikke anke

I retten afviste Bo Lidegaard, at han skulle have beskyldt Per Michaelsen for at være "storspion".

"Jeg har aldrig rejst en sigtelse mod Per Michaelsen," sagde han.

"Jeg har skrevet i avisen, at det er Per Michaelsen, som Thomas Wegener Friis tænker på," uddybede han.

Men det er Københavns Byret ikke enig i. 

Retten har lagt vægt på, at udtalelserne "ikke alene kunne anses for en videreformidling af en sigtelse, men derimod en af Politiken fremsat ærekrænkende sigtelse, der hvilede på et for spinkelt grundlag".

Retten har også lagt vægt på, at Bo Lidegaard vidste, at Thomas Wegener Friis hverken ville be- eller afkræfte oplysningen. 

Desuden havde koldkrigsforskeren tidligere udtalt, at han kun manglede de afgørende og afslørende dokumenter, før han kunne offentliggøre det navn, han var stødt på i Stasi-arkiverne.

Til Politiken siger Per Michaelsens advokat, Jakob Lund Poulsen, at hans klient er tilfreds med dommen og ikke ønsker at anke den. Samme konklusion er Bo Lidegaard ikke nået til.

"Lige nu kan jeg kun sige, at jeg tager den til efterretning," siger han til Politiken og vil læse dommen nærmere, før han tager stilling til en eventuel anke.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs