MediaWatch

Flemming Rose får stor amerikansk pris

Tidligere kultur- og udlandsredaktør på Jyllands-Posten modtager den amerikanske Milton Friedman-pris for sit arbejdet for at fremme ytringsfriheden.

Foto: JOACHIM ADRIAN/Polfoto

Modtageren af den prestigefyldte amerikanske Milton Friedman-pris er for første gang fundet i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Debattør og forfatter og tidligere redaktør og korrespondent for Jyllands-Posten Flemming Rose modtager prisen for sit vedholdende arbejde for ytringsfriheden.

Prisen er opkaldt efter nobelprisvinderen i økonomi fra 1976, Milton Friedman og blev indstiftet i 2001. Den uddeles hvert andet år af tænketanken Cato Institute til en person, der har gjort en signifikant forskel for at fremme den personlige frihed som grundstenen i det frie samfund.

"En ære af de sjældne"

Siden Flemming Rose som daværende kulturredaktør på Jyllands-Posten i 2005 stod bag Muhammed-tegningerne har han været en central figur i debatten om ytringsfriheden. Han forlod ved årsskiftet Jyllands-Posten, hvor han senest var udlandsredaktør, for at hellige sig rollen som debattør ikke mindst i international sammenhæng.

"Det er en ære af de sjældne at modtage en pris, der bærer Milton Friedmans navn. Det bliver ikke meget større, og det kommer som en stor overraskelse. Jeg er stolt og ydmyg over at havne i selskab med frihedsikoner som den iranske systemkritiker Akbar Ganji, der tilbragte flere år bag tremmer for sit demokratiforsvar, og de polske og estiske reformarkitekter, som lagde fundamentet til frie markeder bag det forsvundne Jerntæppe og endelig Hernando de Soto, der bedre end nogen har dokumenteret værdien af den private ejendomsret som frihedens fundament, ikke mindst i fattige samfund," siger Flemming Rose i en kommentar til prisen, som han ser som en anerkendelse af "alle dem, der gennem årene har bidraget til at forsvare og forklare Muhammed-tegningerne, uanset hvad man i øvrigt måtte mene om dem".

Med hæderen følger en kvart million dollar eller 1,6 mio. kr., og prisen overrækkes ved en gallamiddag på Waldorf-Astoria hotellet i New York i slutningen af maj.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs