Flemming Rose får stor amerikansk pris

Tidligere kultur- og udlandsredaktør på Jyllands-Posten modtager den amerikanske Milton Friedman-pris for sit arbejdet for at fremme ytringsfriheden.
Foto: JOACHIM ADRIAN/Polfoto
Foto: JOACHIM ADRIAN/Polfoto

Modtageren af den prestigefyldte amerikanske Milton Friedman-pris er for første gang fundet i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Debattør og forfatter og tidligere redaktør og korrespondent for Jyllands-Posten Flemming Rose modtager prisen for sit vedholdende arbejde for ytringsfriheden.

Prisen er opkaldt efter nobelprisvinderen i økonomi fra 1976, Milton Friedman og blev indstiftet i 2001. Den uddeles hvert andet år af tænketanken Cato Institute til en person, der har gjort en signifikant forskel for at fremme den personlige frihed som grundstenen i det frie samfund.

"En ære af de sjældne"

Siden Flemming Rose som daværende kulturredaktør på Jyllands-Posten i 2005 stod bag Muhammed-tegningerne har han været en central figur i debatten om ytringsfriheden. Han forlod ved årsskiftet Jyllands-Posten, hvor han senest var udlandsredaktør, for at hellige sig rollen som debattør ikke mindst i international sammenhæng.

"Det er en ære af de sjældne at modtage en pris, der bærer Milton Friedmans navn. Det bliver ikke meget større, og det kommer som en stor overraskelse. Jeg er stolt og ydmyg over at havne i selskab med frihedsikoner som den iranske systemkritiker Akbar Ganji, der tilbragte flere år bag tremmer for sit demokratiforsvar, og de polske og estiske reformarkitekter, som lagde fundamentet til frie markeder bag det forsvundne Jerntæppe og endelig Hernando de Soto, der bedre end nogen har dokumenteret værdien af den private ejendomsret som frihedens fundament, ikke mindst i fattige samfund," siger Flemming Rose i en kommentar til prisen, som han ser som en anerkendelse af "alle dem, der gennem årene har bidraget til at forsvare og forklare Muhammed-tegningerne, uanset hvad man i øvrigt måtte mene om dem".

Med hæderen følger en kvart million dollar eller 1,6 mio. kr., og prisen overrækkes ved en gallamiddag på Waldorf-Astoria hotellet i New York i slutningen af maj.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også