Forskere dumper kollegaer som ekspertkilder

Tre ud af fire forskere har oplevet, at deres kollegaer stiller op i medierne og udtaler sig som eksperter uden tilstrækkeligt fagligt grundlag.
Foto: Haglund Martin Kurt
Foto: Haglund Martin Kurt

Alt for mange forskere stiller op i medierne som "eksperter" uden tilstrækkeligt fagligt fundament for at udtale sig, skriver politiken.dk.

I en spørgeskemaundersøgelse, Politiken Research har foretaget, svarer 77 pct. af de 352 samfundsvidenskabelige forskere, der har deltaget, at de inden for det seneste år har oplevet en kollega tage ekspert-hatten på i medierne uden af have fagligheden til det på det givne område.

Ifølge professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Erik Albæk, der har forsket i mediernes brug af eksperter, har universiteterne en stor del af ansvaret. Men medierne bærer også deres del af ansvaret og sætter deres troværdighed på spil, hvis de bruger kilde ruden faglig tyngde, siger rektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Jens Otto Kjær Hansen:

"Selv om journalister falder for, at noget lyder klogt, hvis det er en forsker, som siger det, så falder læserne ikke for det. De kan godt gennemskue det, og det har den konsekvens, at læserne til sidst ikke længere gider betale penge," siger han.

Selvom hovedparten af forskerne i undersøgelsen altså oplever, at kollegaer har udtalt sig "over evne" i medierne, så svarer endnu flere, 88,2 pct., at de ikke selv er gået over stregen og har kommenteret på noget, de ikke har haft tilstrækkeligt fagligt grundlag for, i det seneste år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også